Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2021.

Pohranjeni posmrtni ostaci generala StratimirovićaPripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su danas u ceremoniji pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Ðorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške, koja je uz najviše vojne počasti održana u Sremskim Karlovcima.

Posmrtni ostaci pohranjeni su u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, a preneti su iz Beča, gde je sahranjen 1908. godine, čime je ispunjena poslednja generalova želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene".
 
Tokom ceremnonije, pripadnici Garde Vojske Srbije izneli su kovčeg sa moštima vožda Stratimirovića ispred Sabornog hrama, nakon čega je usledila litija kroz Sremske Karlovce.
 
General Ðorđe Stratimirović bio je komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške. Zajedno su izvojevali prvu i najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine u ovoj varoši čime je sačuvana Srpska Vojvodina koju su proglasili na Majskoj skupštini 2. maja iste godine.

Po završetku vojne službe, 1859. godine, general Stratimirović učestvovao je u diplomatskim misijama za Austriju u Crnoj Gori, na Krfu, u Epiru, Srbiji i Italiji. Iz Novog Sada preselio se u Beč 1877. godine, gde je proveo ostatak svog života.

Foto: Tanjug
photoFOTOGALERIJA