Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.08.2021.

Najavljeno održavanje 10. sajma naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2021“Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2021“ biće prikazan od 11. do 14. oktobra ove godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj na Beogradskom sajmu.

O sajmu „PARTNER“, koji je u proteklih 17 godina postojanja izrastao u najveći i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi, kao i učesnicima i novitetima koji će biti prikazani, na konferenciji su govorili pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, pomoćnik direktora Javnog preduzeća „Jugoimport-SDPR“ za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković i savetnica v.d. direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić.
 
- Ponosni smo na činjenicu da je svaki naredni sajam koji smo zajednički organizovali, prema svim pokazateljima bio bolji i uspešniji od prethodnog. To očekujemo i ovog puta – istakao je Miloradović, naglasivši da Ministarstvo odbrane posmatra sajam „PARTNER“ kao značajnu priliku i jedan važan mehanizam za prezentovanje domaćoj i svetskoj javnosti dostignuća Republike Srbije u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambene tehnologije.
 
Pomoćnik ministra odbrane podseća da su kapaciteti u oblasti istraživanja i razvoja naoružanja i vojne opreme istovremeno značajan oslonac za održavanje i unapređenje odbrambene moći Republike Srbije, ali i potencijal za izvoz i ekonomski rast.
 
Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na predstojećoj sajamskoj manifestaciji predstaviće se i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz naše zemlje, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institutcije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.
 
- Na sajmu će biti predstavljeno više od 70 krupnih sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalo ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije i to: artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa. I „Jugoimport-SDPR“ izložiće oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa VTI, prikazaće i svoje razvojne projekte. U skladu sa međunarodnim karakterom manifestacije, u sklopu rastuće međunarodne vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje sa partnerskim zemljama, uključujući tu Rusku Federaciju, Francusku, SAD, NR Kinu, brojne zapadne razvijene zemlje i prijateljske zemlje sa Bliskog i Srednjeg Istoka i Afrike, očekujemo da se na sajmu ove godine pojavi značajan broj inostranih, renomiranih proizvođača naoružanja i vojne opreme – najavio je Miloradović.

Pomoćnik direktora JP „Jugoimport-SDPR“ za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković ističe da će se ta kompanija, kao suorganizator predstojećeg sajma, predstaviti u okviru tri poslovne misije koje ima, kao nosilac razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema i municije, kao integrator srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu i kao kompanija koja se bavi opremanjem Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sredstvima iz domaće proizvodnje i iz uvoza.
 
Prema njegovim rečima, na sajmu „PARTNER“ biće prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća kao što su „Borbeni složeni sistemi" iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom" u Uzićima koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva", kao i „Kovački centar" i nova „Kapislana" u Valjevu. Lijaković ističe i da se u sastavu grupacije zavisnih preduzeća "Jugoimport-SDPR", osim preduzeća koje su tehnološki članovi grupacije, nalazi i Srpska banka, kao finansijski i strateški partner te kompanije.
 
Prema njegovim rečima, sajam je prilika i za predstavljanje grupacije Jugoimportovih kooperanata.
 
- Reč je o nizu malih i srednjih preduzeća bez kojih ne bismo mogli da radimo. Oni rade komponente i podsisteme za naše složene borbene sisteme, uključujući i neke složenije, kao što je automatski punjač za „Noru" – naglasio je Lijaković dodajući da ta preduzeća na sajmu doprinose prikazu ukupne efikasnosti i moći naše odbrambene industrije.
 
Savetnica v.d. direktora Beogradskog sajma Mirjana Lukić istakla je da je sajam „PARTNER" rezultat dobre saradnje Ministarstva odbrane i preduzeća „Jugoimport-SDPR" i da se Beogradski sajam trudi da, kao teći partner, bude na visini zadatka.

- Podsetila bih da je prvi sajam imao 23 izlagača. Radom svih vas ovde prisutnih, svih institucija, postao je respektabilna manifestacija i najjači sajam u regionu Jugoistočne Evrope. Ne radi se samo o obimu, radi se o kvalitetu i interesovanju svetski značajnih izlagača za učešće na sajmu „PARTNER". Ove godine u prilici smo da dočekamo najpoznatija imena o kojima smo ranije mogli samo da čujemo. To je rezultat rada Ministarstva odbrane i Jugoimporta, a mi ćemo se truditi da ne izneverimo partnere u ovom poslu – naglasila je Mirjana Lukić.
 
Na današnjoj konferenciji, najavljeno je i da će se 10. sajam naoružanja i vojne opreme "PARTNER" održati u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, na površini od oko 26.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije, a ukoliko uslovi dozvole, biće održana i demonstracija naoružanja i vojne opreme sa bojevim gađanjem na poligonu Vojske Srbije u Nikincima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.08.2021
mp4 (127,25 MB)
Konferencija za medije
27.08.2021
mp4 (559,79 MB)
Obraćanje Nenada Miloradovića
27.08.2021
mp4 (522,66 MB)
Obraćanje Aleksandra Lijakovića
27.08.2021
mp4 (334,24 MB)
Obraćanje Mirjane Lukić