Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.08.2021.

Novo ruho Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović posetio je danas Narodni muzej u Beogradu, gde je sa direktorkom Bojanom Borić Brešković razgovarao o planovima za Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva.

- Ministarstvo odbrane želi da investira u Vojni muzej na Kalemegdanu i Muzej vazduhoplovstva kako bi dobili jedno novo ruho. Želimo da naši ljudi iz Ministarstva zajedno sa stručnjacima Narodnog muzeja, ali i drugim ekspertima naše zemlje, razmotre šta je to što možemo da uradimo za ove dve vojne ustanove – rekao je ministar Stefanović.

On je izrazio žaljenje što u nekim vremenima naša zemlja nije imala dovoljno sredstava za tu namenu.

- Danas, zahvaljujući boljoj ekonomskoj poziciji Srbije, možemo da razmatramo i ovu mogućnost. Želimo da građani naše zemlje u što većem broju vide ogromno umetničko blago koje se nalazi u oba muzeja i danas sam zamolio direktorku Borić Brešković da se Narodni muzej uključi i pomogne nam. Da svojim velikim znanjem i stručnošću, koje imaju i ona i njeni saradnici, ali i iskustvom, s obzirom da su prošli veliki proces renoviranja Narodnog muzeja, pomognu da jedan sličan postupak izvedemo i za Vojni muzej – rekao je ministar Stefanović.

Kako je rekao, dogovoreno je da zajednička radna grupa za početak izradi jedan veliki i ozbiljan projekat modernizacije i unapređenja Vojnog muzeja.

- Očekujem da naši stručnjaci zajedno brzo završe posao i da možemo da Vladi Srbije predstavimo projekat kojim ćemo u budućnosti revitalizovati i na potpuno novi način predstaviti Vojni muzej posetiocima - zaključio je ministar Stefanović.

Direktorka Borić Brešković izrazila je zadovoljstvo što je Narodni muzej prepoznat kao institucija koja je učinila ogroman napor da unapredi našu kulturu.

- Poznato je da sam Narodni muzej čitav niz godina nije bio u prilici da izloži ovo blago koje možemo danas da pogledamo, da smo prošli, uistinu, jedan težak put izgradnje i obnove ovog izuzetnog zdanja osnovanog 1844. godine. Vrlo mi je milo što ćemo imati prilike da sarađujemo sa izuzetnim muzejima, Vojnim muzejem i Muzejem vazduhoplovstva, i da naša iskustva možemo da prenesemo i da zajedničkim radom, timskim radom pre svega unapredimo još više našu kulturu - naglasila je direktorka Narodnog muzeja.

Kako je dodala, Vojni muzej je dugovečan muzej i na isti način simbolizuje i samostalnu Srbiju, jer ga je osnovao Milan Obrenović.

- To je još jedan dokaz više našeg puta, najboljeg puta da zajedničkim snagama na najbolji mogući način ostvarimo ciljeve, da ostvarimo da naša kultura bude dostupna svima - poručila je direktorka Borić Brešković.

Tokom današnje posete Narodnom muzeju, ministar Stefanović je obišao i izložbu "Pod zlatnim i plavim nebom", a reč je o ikonama grčkih majstora od 15. do 19. veka.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.08.2021
mp4 (116,8 MB)
Poseta Narodnom muzeju
02.08.2021
mp4 (192,57 MB)
Izjava ministra Stefanovića
02.08.2021
mp4 (108,38 MB)
Izjava direktorke Narodnog muzeja