Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.07.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Slovenije general-majorom Glavašem



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Slovenije general-majorom Robertom Glavašem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.
 
Ministar Stefanović istakao je da je saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Slovenijom u usponu, što potvrđuje i Plan bilateralne vojne saradnje dva ministarstva za 2021. godinu, koji obuhvata značajan broj konkretnih aktivnosti.
 
Posebno je ukazao na mogućnosti unapređenja vojno-vojne saradnje, kroz učešće pripadnika Vojske Srbije u planinskom centru za obuku Oružanih snaga Republike Slovenije, kao i učešće slovenačkih predstavnika na kursevima u Centru ABHO u Kruševcu.
 
Takođe, ministar Stefanović izrazio je, ovom prilikom, zahvalnost za učešće slovenačkog kontingenta u operaciji KFOR u našoj južnoj pokrajini.
 
General Glavaš istakao je da je Zapadni Balkan jedan od prioriteta tokom predsedavanja Slovenije Evropskoj uniji i potvrdio da postoji potreba unapređenja saradnje u oblasti odbrane, naročito u oblasti vojno-vojne saradnje i kroz učešće pripadnika Oružanih snaga Republike Slovenije u Centru za mirovne operacije Vojske Srbije.
 
Obe strane saglasile su se da postoji dobar potencijal za razmenu iskustava iz učešća u multinacionalnim operacijama UN i EU.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.07.2021
mp4 (66,11 MB)
Sastanak