Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.07.2021.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



Mesec za nama svakako je obeležila združena taktička vežba „Munjeviti udar 2021”, koju su, na osam lokacija širom Republike Srbije, u sadejstvu izvele jedinice Kopnene vojske, RV i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade. O tome šta je sve Vojska Srbije od svoje vatrene moći prikazala tokom druge polovine juna i kako je izgledao finalni prikaz na Pešteru pred najvišim državni i vojnim rukovodstvom, uz atraktivne fotografije naših fotoreportera, čitajte u „SPECIJALU” kojim otvaramo julski broj magazina „Odbrana”.

Rubrika U FOKUSU standardno donosi presek aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u mesecu koji prethodi novom izdanju Vašeg magazina, a on je protekao u znaku brojnih aktivnosti koje su još jednom pokazale visok nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske, njenu opremljenost i obučenost, ali i doslednu poziciju vojne neutralnosti naše zemlje. Mesec za nama obeležio je i niz značajnih susreta predstavnika državnog i vojnog rukovodstva na međunarodnom planu.

STAJNA TAČKA donosi temu o očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, uz obespokojavaćuju konstataciju da je budućnost srpske kulturne baštine u južnoj srpskoj pokrajini i danas pod znakom pitanja, iako je reč o ne samo kulturnoj i umetničkoj vrednosti najvišeg ranga već i o identitetskoj odrednici srpskog naroda.

U rubrici SISTEM vašoj pažnji preporučujemo tekstove o tome kako je naša vojska vežbala sa parterskim armijama. Dvonedeljna obuka vojnika iz 10 država, na Međunarodnoj združenoj taktičkoj vežbi „Platinasti vuk 2021”, uspešno je okončana na poligonu „Borovac”, izuzetnim prikazom sposobnosti reagovanja na krizne situacije u mirovnim operacijama. U isto vreme na vojnom poligonu „Rajevski” u blizini Novorosijska, grada na jugu Rusije, uspešno je izvedena završena vojna vežba specijalnih snaga Vojske Srbije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Ruske Federacije „Slovensko bratstvo 2021”, na kojoj je bilo angažovano oko hiljadu vojnika.

SISTEM donosi i priču o pripadnicima specijalnih jedinica Vojske Srbije koji su učestvovali na vežbi „Orion 21” u Grčkoj, baš kao i onu o prikazu osposobljenosti kadeta završne godine Vojne akademije koji su važan praktični ispit polagali (i položili) na poligonu „Pasuljanske livade”.
U istoj tematskoj celini „Odbrana” predstavlja tekst o zakletvi junske klase u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić”, baš kao i priču koja najavljuje Dan Druge brigade Kopnene vojske, jedinice koja svoj praznik obeležava 12. jula, u znak sećanja na taj datum iz 1805. godine kada su Karađorđevi ustanici oslobodili današnje Kraljevo. SISTEM „zatvaramo” prvim novinskim tekstom o tenkovskom bataljonu T-72 M pod naslovom „Zlatni trougao: pokretljivost, vatrena moć i zaštita”.

 U rubrici GLOBALNO (PARALELE) naš stalni saradnik pukovnik dr Slaviša Vlačić predstavlja novine u Grčkom ratnom vazduhoplovstvu, koje spada u red najjačih evropskih i NATO vazduhoplovnih formacija, a POVODI donose zanimljivu, ličnu i emotivnu priču potpukovnika u penziji Saše Oluića, pilota na lovcu MiG-21, o avionu koji, iako je godinama bio prvi stub odbrane našeg vazdušnog prostora, odnedavno nije više u upotrebi u Vojsci Srbije.

Tekst o Bukoviku, zaboravljenom logoru iz koga je komandovano probojem Solunskog fronta, čitajte u rubrici ISTORIJA.

Mnogo je razloga da na vreme obezbedite svoj primerak julskog izdanja „Odbrane” – magazina koji se čita i čuva.


SADRŽAJ ODBRANE 350
 
NASLOVNA

K2
IMPRESUM I SADRŽAJ

SPECIJAL
Str. 1
Združena taktička vežba „Munjeviti udar 2021”
VOJSKA SRBIJE NIKAD SNAŽNIJA

Str. 10
Poligon „Međa”
UDAR NA TERORISTE

Str. 11
Poligon „Borovac”
PROTIVPOBUNjENIČKA OPERACIJA

Str. 12
Poligon „Pasuljanske livade”
DEJSTVA NOĆU – TEHNOLOŠKI ISKORAK

Str. 14
Poligon „Orešac”
EFIKASNO PROTIV DIVERZANATA

Str. 16
Na Tisi kod Titela
ODBRANA PLOVNIH PUTEVA

Str. 18
Rejon Deliblatske peščare
„GRIFONI” U AKCIJI

Str. 19
Rejon planine Rtanj
ABEHAJCI U OBEZBEĐIVANjU KoV-a

Str. 20
Taktičko-tehnički zbor u Kragujevcu
„OTVORENI DAN”

U FOKUSU
Str. 22
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom juna
BEZBEDNOST, SARADNjA, PROSPERITET

STAJNA TAČKA
Str. 26
Očuvanje srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji
KULTURNI PATRIOTIZAM

SISTEM

Str. 32
Međunarodna združena taktička vežba
PLATINASTI VUK 2021

Str. 36
Trilateralna vežba
SLOVENSKO BRATSTVO 2021

Str. 40
Pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije na vežbi u Grčkoj
ORION 21

Str. 42
Prikaz osposobljenosti kadeta završne godine Vojne akademije
POLOŽEN JOŠ JEDAN ISPIT PRAKTIČNI

Str. 46
Vojnička zakletva junske klase
ČAST SE NOSI U SRCU

Str. 48
U susret Danu Druge brigade Kopnene vojske
TEREN – PRAVA SLIKA OBUČENOSTI

Str. 54
Tenkovski bataljon T-72 M
ZLATNI TROUGAO POKRETLjIVOST, VATRENA MOĆ I ZAŠTITA
GLOBALNO – PARALELE


Str. 58
Novine u Grčkom ratnom vazduhoplovstvu
MODERNIZACIJA UPRKOS PANDEMIJI

POVODI
Str. 62
Zaslužena penzija za MiG-21
PILOT I AVION PORTRET JEDNOG VREMENA

ISTORIJA
Str. 66
BUKOVIK – logor iz koga je komandovano probojem Solunskog fronta
ŠIFRA UPUTITE 1 OFICIRA I 8 VOJNIKA

OGLASI
Str. 73
Servisne informacije, konkursi