Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.06.2021.

Stefanović: Snagom Vojske garantujemo slobodu i nezavisnost



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović izjavio je, prilikom obilaska radova na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu, da Srbija vodi politiku mira i dobrosusedskih odnosa koja znači stabinost u našem regionu, kao što je to predsednik Vučić mnogo puta i istakao.
 
– Bez takve politike nema novca, nema investicija i nema boljeg života za ljude. Kada Srbija nabavlja naoružanje, ona ga ne nabavlja sa ciljem da ugrožava bilo koga. Mi smo vojno neutralna zemlja, koja želi da ostane vojno neutralna, i mi smo zemlja koja samo hoće da snagom svoje vojske garantuje svoju slobodu, nezavisnost i samostalnost - rekao je ministar upitan da prokomentariše neočekivane najave hrvatskog ministra odbrane o uvođenju obaveznog vojnog roka i činjenicu da iz Hrvatske pomno prate sve poteze Srbije kada je reč o nabavci opreme i vojnog naoružanja.

On je istakao da je Srbija, koja ima jaku vojsku, i da samo kao takva može da garantuje građanima sigurnost, ali i bolji život i bolju ekonomiju.
 
– Za nas je važno da naša vojska bude faktor odvraćanja za svakoga ko i samo pomisli da bi mogao da ugrozi našu zemlju. Danas smo najjača vojna sila među državama bivše Jugoslavije, dok smo 61. na ukupnoj listi „Global FirePower“, zato što smo imali dobru ekonomiju – rekao je Stefanović.
 
On je naglasio da je, zahvaljujući reformama koje je u zemlji sproveo predsednik Vučić, Srbija ekonomski ojačala i bila u stanju da izdvoji novac da osnaži svoju Vojsku, da uloži i u nabavku najsavremenije opreme i naoružanja, ali i da investira u ljude.
 
– To što Hrvatska, kada dobije haubice ili helikoptere to posmatra kroz prizmu svojih odnosa prema  Srbiji, nas naročito ne zanima. Mi smo tu da štitimo svoju zemlju, garantujemo svoju slobodu i samostalnost, a što se svih drugih tiče, preporučio bih im da brinu o svojim državljanima, svojoj zemlji i ekonomiji. Mi ćemo nastaviti da vodimo odgovornu politiku ozbiljne države koja se stara o građanima Srbije – podvukao je Stefanović.
 
videoVIDEOGALERIJA
02.06.2021
mp4 (262,57 MB)
Izjava ministra Stefanovića