Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2021.

Sastanak državnog sekretara Živanovića sa ambasadorom Brazila



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović sastao se danas sa ambasadorom Federativne Republike Brazil u Beogradu Eduardom Boteljom Barbozom, povodom razgovora o vojno-ekonomskoj saradnji.

Tokom sastanka, državni sekretar Živanović izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da sa ambasadorom Brazila razgovara o saradnji namenskih industrija dve zemlje imajući u vidu da su bilateralni odnosi prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima.

Državni sekretar Živanović zahvalio je na principijelnoj podršci Brazila u odbrani principa međunarodnog prava i u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije.

Živanović je upoznao sagovornika da Republika Srbija odgovorno i primereno jača sopstvene odbrambene kapacitete, pri čemu najviše rukovodstvo Republike Srbije pruža maksimalnu podršku opremanju, modernizaciji i unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije, kako je naglasio državni sekretar Živanović, pozitivno je opredeljeno prema intenziviranju vojno-ekonomske saradnje sa Brazilom. On je pozvao ambasadora Barbozu da sa predstavnicima Ministarstva odbrane i namenske industrije Brazila poseti sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER“ tokom oktobra 2021. godine, što će biti i izuzetna prilika za razmenu ideja o sagledavanju mogućnosti za razvijanje saradnje na polju namenskih industrija dve zemlje.

Državni sekretar Živanović je, takođe, istakao da Ministarstvo odbrane Republike Srbije ostaje otvoreno za svaki vid komunikacije u narednom periodu, u cilju identifikovanja konkretnih oblasti saradnje.

Ambasador Eduardo Boteljo Barboza zahvalio je na prijemu u Ministarstvu odbrane Repubilike Srbije uz nadu da će Srbija i Brazil intezivirati saradnju u oblasti odbrane u narednom periodu i podići je na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA