Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2021.

Susret ministra Stefanovića sa ministarkom odbrane Španije



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Madridu sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles.

Podsećajući na izuzetno bliske odnose Srbije i Španije, ministar Stefanović je istakao da je razgovarao sa ministarkom Robles o razvoju saradnje u oblasti odbrane, kako bi ona bila refleksija odnosa naših dveju zemalja.

– Želimo da saradnja naša dva ministarstva odbrane bude intenzivnija i da prati kvalitet saradnje naših zemalja i u oblasti ekonomije i strateškim pitanjima, u kojima Španija pruža podršku Srbiji, pre svega po pitanju Kosova i Metohije – rekao je Stefanović, koji se i ovom prilikom zahvalio na principijelnom stavu Španije po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je, takođe, istakao uspešnu saradnju u misijama Ujedinjenih nacija, navodeći  UNIFIL u Libanu kao primer gde srpski i španski kontingent izvanredno sarađuju, kao i da je saradnja u oblasti vojne industrije bila jedna od značajnih tema razgovora.

– Danas smo obišli i institut „Maranjosa“, jednu od ključnih ustanova španskog Ministarstva odbrane, gde smo razgovarali o mogućnostima zajedničkog rada na razvoju savremenih sredstava, kojima bi bila naoružana i naša vojska. Postoji značajna volja i sa španske strane da naša saradnja bude krunisana memorandumom o saradnji u oblasti vojne industrije, koji bismo potpisali ove godine. Očekujemo prisustvo španske strane na našem Sajmu naoružanja u oktobru, što će ujedno biti dobra prilika da potpišemo ovakvu vrstu sporazuma i dogovorimo konkretne projekte – istakao je Stefanović.

Ministarka Robles na sastanku je, ukazujući na važnost međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ponovila principijelan stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog Kosova.

Ona je takođe ukazala na značaj zajedničkog angažovanja u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu, koje je od velike važnosti za špansku stranu, a govoreći o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, prenela je opredeljenje za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Ministar Stefanović susreo se i sa nacionalnim direktorom za naoružanje admiralom Santjagom Ramonom Gonzalesom Gomezom.

– Zadovoljan sam dosadašnjim tokom posete i želim da se zahvalim i ministarki i generalnom direktoru za naoružanje, koji je bio jedan od naših domaćina u ovoj poseti, a koji nam je omogućio da vidimo šta su mogućnosti španske vojne industrije, ali i koji su projekti u oblasti raketnog naoružanja i u drugim oblastima koje možemo da radimo zajedno sa Špancima. – rekao je Stefanović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.05.2021
mp4 (43,55 MB)
Sastanak
11.05.2021
mp4 (206,04 MB)
Izjava ministra Stefanovića
11.05.2021
mp4 (44,81 MB)
Sastanak sa admiral Gomezom