Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.03.2021.

Sastanak državnog sekretara Živkovića sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Slovenije Lampretom



Državni sekretari u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Aleksandar Živković i Ministarstvu odbrane Republike Slovenije Uroš Lampret tokom današnjeg sastanka razmenili su stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Državni sekretar Živković istakao je da saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Slovenijom ima uzlazni trend, uz mogućnosti za intenziviranje saradnje u obostranom interesu. Izdvojio je zajedničko učešće na vežbama pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Slovenije, što je od velikog značaja za unapređenje operativnih sposobnosti i uspostavljanje partnerskih odnosa.

On je ukazao i na otvorenost naše strane za učešće pripadnika Oružanih snaga Republike Slovenije na kursevima u Centru ABHO u Kruševcu i upoznao je sagovornika sa angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Državni sekretar Lampret rekao je da Slovenija preuzima predsedavanje Evropskoj uniji od juna ove godine i da je jedan od prioriteta region Zapadnog Balkana. Saglasio se sa potrebom unapređenja saradnje u oblasti odbrane, jer ukupni odnosi dve zemlje daju mogućnost i prostor za intenziviranje saradnje, naročito u obuci i učešću u zajedničkim vežbama. Takođe je ukazao na mogućnosti eventualnog zajedničkog angažovanja na prostoru Afrike sa medicinskim kapacitetima razvijenim kroz projekte regionalne saradnje.