Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2021.

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945” otvorena u kragujevačkom memorijalnom muzejuPovodom Dana državnosti Republike Srbije i 45 godina kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u toj ustanovi kulture večeras je otvorena izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945".

Izložbu, realizovanu pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, koju potpisuje grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra "Odbrana" svečano je otvorila Katarina Tomašević, pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse.

Ona je prisutnima čestitala Dan državnosti i prenela im pozdrave potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića, ističući da je reč o reprezentativnoj izložbi koja, kroz veliki broj muzejskih eksponata i arhivskih dokumenata, prikazuje stradanje i patnju, ali i postojani prkos i borbeni duh našeg naroda u toku Drugog svetskog rata.

- Nije slučajno to što će, nakon galerija Doma vojske u Beogradu, baš Kragujevac biti domaćin ove izložbe. Jer ovo je grad stradalnik, a naša obaveza je da podsećamo buduće generacije šta je ovaj grad, kao i mnogi drugi gradovi u Srbiji, preživeo pa je on, baš kao i ustanova u kojoj se nalazimo, čuvar svedočanstva o nekim od najtragičnijih događaja tokom ratnih dejstava - rekla je pomoćnica ministra i dodala da je izložba pokušaj da se na pristupačan i jasan način, prikaže sudbonosni period Drugog svetskog rata na našim prostorima.

Prema njenim rečima, Srbija je tokom Drugog svetskog rata podnela nemerljive žrtve, ali je uprkos tome, narod u najtežim trenucima ostao dosledan očuvanju svoje slobode, vere i tradicije.

- Okupator i njegova nacistička ideologija nikada nisu imali podršku našeg naroda, a želju za oslobođenjem nisu mogle poljuljati nikakve pretnje, teror, masovni zločini pa čak ni počinjeni genocid. Oslobođenje nije došlo na vrhovima tuđih bajoneta, već kao rezultat nepokolebljive borbe srpskog naroda za slobodu, rekla je Katarina Tomašević i dodala da je izložba uspela da prikaže jednu celovitu sliku o borbi srpskog naroda koji je uvek na umu imao samo jedno, slobodu.

Srbija bira da pamti, zaključila je pomoćnica ministra, "da ne zaboravlja, da poštuje tuđe, ali da nikada ne da na svoje. Srbija je birala i izabrala da na tom i takvom putu gradi sigurnu budućnost" .

Na otvaranju izložbe, kome je prisustvovao i  načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik dr Mihailo Zogović, govorili su i predsednici skupština gradova Kragujevca i Požarevca Miroslav Petrašinović i Predrag Mijatović, direktorka Spomen parka "Kragujevački oktobar" Marijana Stanković i direktorka Arhiva Požarevac Jasmina Nikolić.

Postavka, koju čini 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije, rezultat je istraživanja arhivske građe, kao primarnog istorijskog izvora i svedočanstava o događajima koji su obeležili ratne godine početkom pete decenije prošlog veka na prostoru naše zemlje.

Kroz izložbu "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945" posetioce su vodili autori dr Jasmina Nikolić, dr Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić, dr Dragana Miloradović, kao i autori muzeološke i umetničke postavke Vuk Obradović i Jelena Knežević.

Izložba će u kragujevačkom Memorijalnom muzeju "21. oktobar" biti postavljena do 15. marta.
photoFOTOGALERIJA