Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.02.2021.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



Ako se po jutru dan poznaje, godina pred nama biće znatno bolja nego 2020, koju ćemo pamtiti po malo čemu dobrom. Ova je započela masovnom vakcinacijom, a među prvima, kao što je i najavljeno, vakcinu protiv kovida 19 primili su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. „Odbrana”, osim te priče, u rubrici U FOKUSU donosi niz aktuelnosti iz sistema, koje se uklapaju u najavu dobre godine s početka teksta, a jedna od njih je i osvrt na referisanje o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2020. godinu, nakon kojeg je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao da je u prethodnoj godini Vojska uložila mnogo truda, energije i teškog rada i bila jedna od najznačajnijih institucija, a uporedo s tim radila je na unapređenju borbene gotovosti i na nabavci najsavremenijeg naoružanja i opreme.

Februarski broj otvara intervju s akademikom Darkom Tanaskovićem, dobitnikom Plakete Ministarstva odbrane za saradnika godine Medija centra „Odbrana”, zamišljen, kako ističe autorka teksta Dragana Marković, kao slika vremena u kome živimo i kao portret jednog mislećeg čoveka u tom istom vremenu. U rubrici STAJNA TAČKA donosimo tekst o obuci u zimskim uslovima, koja se planira, organizuje i realizuje u izviđačkim, diverzantskim, policijskim i drugim specijalnim jedinicama, koje deo svojih zadataka obavljaju na planinskom i nepristupačnom zemljištu.

Iako već poslovično „bogata”, rubrika SISTEM sada je još sadržajnija i brižljivo pripremljena, pa vam preporučujemo niz tekstova, ilustovanih atraktivnim fotografijama naših fotoreportera. Tu je autorski tekst pomoćnika ministra dr Nenada Miloradovića o značaju razvoja odbrambene industrije za unapređenje odbrambenih i tehnoloških sposobnosti Srbije, u kome navodi i da je u prethodnih pet godina u naoružanje Vojske uvedeno 178 tipova naoružanja iz razvoja VTI i Odbrambene industrije, uključujući i modernizacije postojećih složenih borbenih sistema.

Centralna rubrika magazina, uz Dan 72. brigade za specijalne operacije, na osam strana donosi tekst o vrednostima, životu i obuci u toj elitnoj jedinici Vojske, kojoj je nedavno vraćena zastava ovenčana slavom. Osim sadržaja, koga su oplemenili razgovori s više vojnih „specijalaca”, koji su pristali da s nama podele autentična iskustva u svakodnevnom radu, tekstu poseban kvalitet daju i neverovatne fotografije koje retko gde možete videti. Tu je i tekst o Petom bataljonu vojne policije, koji je proglašen za najbolju jedinicu tog ranga Kopnene vojske u godini za nama, kao i onaj o održavanju plovnih sredstava u Rečnoj flotili, s akcentom na relativno mirnom, zimskom periodu. SISTEM zatvaraju priča o 145 godina Vojnogeografskog instituta „General Stevan Bošković”, koji je u godini za nama ostvario pet puta veći prihod nego bilo koje godine ranije, tekst o aktuelnom trenutku Vojne bolnice Niš, koja se tokom pandemije virusa korona opet našla „u epicentru jedne epske bitke”, a tu je i osvrt na obeležavanje Dana Medija centra „Odbrana”, uz koji dajemo i intervju s ovogodišnjom dobitnicom Novinarske nagrade „Ivan Marković”, novinarkom RTS-a Biljanom Radulović.

U rubrici VOJNA TEHNIKA naš stalni saradnik Vlade Radulović piše o savremenom višenamenskom oklopnom vozilu, srpskom „despotu”, koje je vrlo konkurentno na tržištu u svojoj klasi, a kuda ide svetska vojna industrija, čitajte u rubrici GLOBALNO. U istoj tematskoj celini februarskog broja „Odbrane” je i tekst Slaviše Vlačića pod naslovom „Udar na naftne rafinerije”, u kome taj renomirani autor otkriva jednu od važnih epizoda dugogodišnjeg lokalnog konflikt na jugu Arabijskog poluostrva između pobunjenih jemenskih frakcija i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.
KULTURA donosi intervju s pukovnikom dr Daliborom Dendom, dobitnikom prestižne godišnje nagrade Arhiva Srbije i osvrt na 140 godina „Službenog vojnog lista”, dok u rubrici ISTORIJA možete pročitati tekst Aleksandra Životića o „kraljevim komandosima”, prvim specijalnim jedinicama Vojske Kraljevine Jugoslavije i onaj o godišnjici racije u Bačkoj.

Zaista, mnogo je razloga da pročitate februarski broj magazina „Odbrana”, u kome donosimo kao izdvojeni prilog i Katalog izdanja Medija centra „Odbrana”.

SADRŽAJ:
 
NASLOVNA

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
Str. 3
UVODNIK ...
ZAŠTO VOJNI POZIV?
 
U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom januara
MNOGO SMO URADILI, A RADIĆEMO JOŠ VIŠE
 
INTERVJU
Str. 8
Akademik Darko Tanasković
BITI SVOJ
 
STAJNA TAČKA
 
Str. 14
Obuka u zimskim uslovima
PRILAGOĐENA VREMENU I PROSTORU
 
SISTEM
Str. 20
Značaj razvoja odbrambene industrije za unapređenje odbrambenih i tehnoloških sposobnosti Srbije
OSLONAC NA NAJSIGURNIJE DOMAĆE SNAGE
 
Str. 26
Uz Dan 72. brigade za specijalne operacije
IZAZOV SNAGE, VEŠTINE I ČASTI
 
Str. 34
Najbolji bataljon Kopnene vojske
OPRAVDANO POVERENjE
 
Str. 40
Održavanje plovnih sredstava u Rečnoj flotili
RADIONICA NA VODI
 
Str. 44
145 godina Vojnogeografskog instituta „General Stevan Bošković”
DANAS RADE ZA SVOJE SUTRA
 
Str. 49
Vojna bolnica Niš
U EPICENTRU JOŠ JEDNE BITKE
 
Str. 52
Dan Medija centra „Odbrana”
U DUHU BOLjEG VREMENA
 
Str. 55
Biljana Radulović, dobitnica Novinarske nagrade „Ivan Marković”
PRIČE KOJE SE PRIČAJU SAME
 
VOJNA TEHNIKA
Str. 56
Savremeno višenamensko oklopno vozilo iz Bratunca
SRPSKI „DESPOT”
 
GLOBALNO – PARALELE
Str. 60
Kuda ide svetska vojna industrija
NASTAVLjEN TREND RASTA
 
GLOBALNO – SUKOBI U SENCI
Str. 62
UDAR NA NAFTNE ARTERIJE
 
KULTURA
Str. 66
Pukovnik docent dr Dalibor Denda dobitnik prestižne godišnje nagrade Arhiva Srbije
DIHOTOMIJA SRPSKO-NEMAČKIH VOJNIH ODNOSA
 
Str. 71
140 godina „Službenog vojnog lista”
NEPREKIDNO U RUKAMA ČITALACA
 
ISTORIJA
Str. 72
Prve specijalne jedinice
KRALjEVSKI KOMANDOSI
 
Str. 77
Godišnjica racije u Bačkoj
ISPOD LEDA DUNAVA I TISE
 
OGLASI
 Str. 80
 Servisne informacije, konkursi