Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2021.

Vojne škole obeležile školsku slavu



Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola obeležile su danas školsku slavu Svetog Savu u čast utemeljivača školstva i prvog srpskog arhiepiskopa.

Obeležavanju Savindana u Vojnoj gimnaziji prisustvovali su pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, kao i profesori i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Protojerej-stavrofor dr Dragomir Sando, uz sasluženje vojnih sveštenika služio je obred rezanja slavskog kolača, u prisustvu starešina, profesora i učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Govoreći o značaju praznika i svetosavlja, načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić, ukazao je da je Sveti Sava, pre svega, utemeljivač srpske crkve, države i školstva, ističući da su njegova dela vanvremenska.

- Dragi učenici, na današnji dan pozivam vas da svakog dana svoje postupke određujete da budu u duhu Svetosavlja, da svakog dana budete bolji nego prethodnog, da nesebično pomažete jedni drugima, da čuvate jedni druge, da budete složni, da danas kada složno obeležavamo ovaj dan, taj duh sloge i zajednistva zadržite i njime se vodite - naglasio je kapetan bojnog broda Ćitić.

Nakon obreda rezanja slavskog kolača, povodom današnjeg praznika, tradicionalno, priređena je Svetosavska priredba, koja je započela izvođenjem Himne Svetom Savi, a usledio i prigodan kulturno-umetnički program koji su osmislili i izveli učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.01.2021
mp4 (166,8 MB)
Obeležavanje Savindana