Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2020.

Predsednik i vrhovni komandant Vučić: Bolnica u Zemunu biće gotova za 24 dana



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, obišao je večeras radnike u trećoj smeni  i radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” u Beogradu.

Predsednik Vučić istakao je da će bolnica biti gotova za 24 dana, a da će za 25 dana primiti prve pacijente. Govoreći o pandemiji koronavirusa, predsednik je naglasio da je današnji dan najteži za Srbiju i da će u sutrašnjem preseku broj zaraženih građana naše zemlje biti veći od 3.000. On je zahvalio Kriznom štabu i premijerki Srbije Ani Brnabić na “velikom trudu i radu” i zamolio da kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu “ne ostanu jedini spas za sve ljude”.

- U ovu bolnicu ćemo 2. decembra da primimo prve pacijente i neverovatno je da u Srbiji obećate da ćete za četiri meseca da izgradite bolnicu, jer Srbija nije ni Kina ni Amerika. Da u Srbiji izgradite ovako velelepnu bolnicu sa svim priključcima za gas, kiseonik, vazduh, neverovatno je. Grad mora da uradi četiri saobraćajne trake u narednih pet meseci na Batajničkom putu. Imaćemo 250 mesta za intenzivnu negu. Ovo će biti najveća bolnica u Srbiji urađena po svim standardima sa mestima za intenzivnu negu. Mi smo jedini koji smo u Evropi ovo uradili na takav način i ponosan sam na to – rekao je predsednik Vučić i dodao da će bolnice koštati oko 80 miliona evra.

Predsednik Srbije čestitao je svim radnicima na radu i trudu i zamolio ih da rade jače i snažnije nego ikada, kako bi 1. decembra bolnica bila završena.

- Oprema će biti najbolja koja postoji – od respiratora, boca za kiseonik, aparata za anesteziju, a imaćemo i transportne respiratore. Imaćemo 930 ležajeva, ogroman potencijal. U Kruševcu ćemo otvoriti bolnicu 16. ili 17. decembra i tamo ćemo imati 150 jedinica intenzivne nege. Ta bolnica će biti za dobar deo južne Srbije i verujem da će to mnogo da znači. Ponosan sam i zahvalan svim radnicima – naglasio je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, biće izgrađeno 500 metara kanalizacije i 400 metara vodovodne mreže te naglasio da smatra da su izgradnjom bolnica u Beogradu i Kruševcu “uradili sve što su mogli”, a da je njegovo da zamoli građane da “ne dovode svoje zdravlje u pitanje” i da “sačuvamo svaki život”, jer je koronavirus “teška i opaka bolest”.     

- Nemojte da nas terate na “zaključavanje”. Cela Evropa je to uradila, mi nećemo. Hoćemo da zaštitimo ljude i zato poštujte mere. Molim ljude za odgovornost, jer mi ne možemo za mesec dana da izgradimo još četiri bolnice. Nama će za pet dana biti puni bolnički kapaciteti, ako se ovako nastavi. Radimo ove dve kovid bolnice, u Beogradu i Kruševcu, jedini u Evropi. Pomozite nam, lako je govoriti nešto protiv države dok se ne razbolite, a onda svi dođu u državu i traže pomoć. Brinem za svakog čoveka u Srbiji i molim vas vodite računa – poručio je predsednik Vučić.

Kapacitet nove kovid bolnice u Batajnici biće 1.000 kreveta. Sa površinom od 18.000 kvadratnih metara nova bolnica biće najveća i najznačajnija bolnica za lečenje kovid pacijenata u našoj zemlji. Ministarstvo odbrane obezbedilo je odgovarajuću lokaciju iz fundusa zemlje koje to ministarstvo koristi. Osim bolnice predviđena je izgradnja prateće infrastrukture, pristupnih puteva i priključnih saobraćajnica.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i drugih institucija koje su uključene u izvođenje radova na izgradnji bolnice.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.11.2020
mp4 (460,41 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - prvi deo
08.11.2020
mp4 (524,49 MB)
Obraćanje predsednika Vučića - drugi deo
08.11.2020
mp4 (153,42 MB)
Obilazak izgradnje bolnice