Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2020.

Ministar Vulin na prvom bojevom gađanju iz bespilotne letelice CH-92AMinistar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima.

Prema rečima ministra Vulina, moderno ratovanje je ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme, zbog čega je i Vojska Srbije, predviđajući takav razvoj modernih sukoba, po naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, nabavila bespilotne letelice kineskog proizvođača CH-92A.

- Danas smo prvi put na našoj teritoriji, na poligonu u Nikincima, imali pravo bojevo gađanje vođenim laserskim projektilom i ono je bilo uspešno. Vojska Srbije je tako dobila još jednu sposobnost. Pratimo najbolje, pratimo najsavremenije, a 353. izviđačka eskadrila je dobila jedno važno sredstvo kao i naše Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Svaki dinar koji se uloži u tehnologiju, modernizaciju i kupovinu novih borbenih sredstava je dinar koji je dobro uložen u nešto što štiti živote naših vojnika - poručuje ministar Vulin, dodajući da je to ono što je najvažnije.

- Sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka, da što kasnije upotrebe vojsku. Zato se kupuju bespilotne letelice, zato se konstruišu besposadne platforme. Zato Vojska Srbije napreduje, modernizuje se i može da kaže da je sa kupovinom CH-92A bar u našem regionu preuzela vođstvo i da je u stanju da se nosi i sa mnogo većim i razvijenijim armijama nego što smo mi - ističe ministar Vulin.

Sve funkcije bespilotnih letelica CH-92A biće u svrhu jačanja naše vojske, a njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene, jer samo ono što sami proizvedemo suštinski je naše, naglašava ministar odbrane.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović ističe da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletanog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije. Ove letelice isporučene su Vojsci Srbije pre nekoliko meseci, podseća Miloradović i ističe da je nakon toga usledila obuka naših posada kod proizvođača, gde su posade bile u prilici da gađaju ovim sistemom naoružanja i upotrebe ostale sposobnosti koje bespilotna letelica CH-92A ima.

- Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim.

Miloradović ističe da će novoformirana izviđačka eskadrila uskoro dostići punu operativnu sposobnost i da će značajno  doprineti ukupnoj sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, izviđačkim sposobnostima, ali i unaprediti sposobnosti dalekometne artiljerije, imajući u vidu sve funkcije koje daljinski pilotirani vazduhoplov CH-92A može da obavlja i danju i noću.

Bespilotne letelice CH-92A, osim napada ciljeva na zemlji, što je prikazano danas na poligonu u Nikincima, mogu se koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Bojevom gađanju u Nikincima prisustvovali su i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.10.2020
mp4 (185,82 MB)
Izjava ministra Vulina
21.10.2020
mp4 (189,79 MB)
Izjava pomoćnika ministra dr Nenada Miloradovića
21.10.2020
mp4 (135,2 MB)
Obilazak