Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2020.

Predsednik i vrhovni komandant Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, položio je danas venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda.
 
Nakon ceremonije polaganja venca, uz počasni stroj Garde i intoniranje državne himne, u spomen knjigu predsednik Vučić je upisao:
 
"Besmtni oslobodioci, decenije koje prolaze ne umanjuju veličinu vašeg podviga. Zahvaljujući vašoj hrabrosti i velikoj žrtvi, Beograd danas živi kao slobodan grad u našoj samostalnoj i nezavisnoj Srbiji. On je grad u kojem ljudi vide svoju i budućnost svoje dece. Današnji Beograd i Srbija pokazuju da vaša žrtva nije bila uzaludna. Junaci, večna vam slava i hvala za slobodu“.
 
Nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.
 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.10.2020
mp4 (231,29 MB)
Polaganje venca