Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2020.

Ministar Vulin: Imati Pancir znači čuvati svoje nebo i svoju zemlju



Ministru odbrane Aleksandru Vulinu komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković uručio je danas Plaketu sa originalnim delom oborenog "nevidljivog" aviona F-117 A, kojeg je Treći raketni divizion PVO oborio 27. marta 1999. godine, u znak zahvalnosti za saradnju i sve što je ministar učinio na jačanju jedinice i poboljšanja položaja njenih pripadnika i vraćanju ratnog imena jedinici.


Tokom obilaska diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u kasarni "Milan Tepić" u Jakovu, kome je prisustvovao i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković, ministru Vulinu prikazan je i deo operativnih sposobnosti Trećeg raketnog diviziona.

Nakon obilaska ministar Vulin je rekao da nema armije na svetu koja bi se odrekla imena i tradicije jedinice poput Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, koji je tokom NATO agresije 1999. godine oborio čuveni „nevidljivi“ avion F-117 A, avion F-16 i uspešno branio našu zemlju.

- Neki nerazumni ljudi su ga svojim političkim odlukama jednostavno ukinuli. Mi smo ga vratili. Naređenjem vrhovnog komandanta ponovo je uspostavljen slavni Treći raketni divizion za protivvazduhoplovna dejstva, onaj koji je pokazao svetu da su srpski protivavionici na najvišem nivou i da su uvek u stanju da brane svoju zemlju. Zahvaljujući sporazumu između predsednika Vučića i predsednika Putina i nekim teškim merama zbog kojih smo imali dovoljno novca da kupimo najsavremenija sredstva, Treći raketni divizion za protivvazduhoplovna dejstva danas je opremljen sistemom Pancir. Imati Pancir znači čuvati svoje nebo i svoju zemlju. Imati Pancir znači biti rame uz rame sa najboljim i najsavremenijim armijama sveta – rekao je ministar Vulin i dodao da ono što odlikuje ovu jedinicu jesu gotovo stopostotna ispravnost sredstava motivisani i obučeni ljudi, koji vole svoj posao i svoju zemlju i uz koje smo svi sigurni.

Komandant Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva potpukovnik Momčilo Milinkov rekao je da su pripadnici tog diviziona danas prikazali posedanje vatrenog položaja iz pokreta dela artiljerijsko-raketnih sredstava za protivvaduhoplovna dejstva Pancir-S1, njihovo prevođenje u pripravnost broj 1, rad borbenih posluga na komandnom vozilu i borbenim vozilima, pretovar raketa sa vozila za dotur na borbena vozila, kao i rad tehničkog odeljenja u otklanjanju neispravnosti na optoelektronskom sistemu borbenog vozila Pancir-S1.

- Efekat opremanja naše jedinice sa artiljerijsko-raketnim sistemom Pancir-S1 je višestruk. Povećali smo broj ciljnih kanala, što znači da jednovremeno možemo gađati veći broj ciljeva nego ranije. Veća je i zona koju možemo da obezbedimo od napada iz vazdušnog prostora. Manevarske mogućnosti sistema su značajno veće. U tehnološkom smislu, ovaj sistem je daleko napredniji u odnosu na sisteme koje smo imali do sada – naglašava potpukovnik Milinkov i ističe da su za obučenost za rad na sistemu Pancir posluge dobile sertifikate, kao i da su svoju osposobljenost za rad na tom sistemu uspešno dokazale na združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, nedavnoj održanoj na Pešteru.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.10.2020
mp4 (124,35 MB)
Izjava ministra Vulina
16.10.2020
mp4 (134,21 MB)
Izjava potpukovnika Momčila Milinkova
16.10.2020
mp4 (273,11 MB)
Obilazak