Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.10.2020.

Orden Svetog Simeona Mirotočivog dodeljen Gardi Vojske Srbije



Episkop niški i vojni Arsenije uručio je danas visoka odlikovanja kojima je Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej odlikovao Gardu Vojske Srbije i njene pripadnike, u kasarni “Dedinje” u Beogradu.
 
Povodom obeležavanja 190 godina od osnivanja Garde, a kao izraz zahvalnosti za ogrorman trud uložen u uređenje i opremanje vojnog paraklisa u toj jedinici, ali i na stvaranju uslova za promovisanje i unapređenje moralnih i duhovnih vrednosti koje počivaju na pravoslavnoj tradiciji, patrijarh srpski Irinej dodelio je Orden Svetog Simeona Mirotočivog Gardi Vojske Srbije, a istim ordenom odlikovan je i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Gramatom patrijarha pohvaljeni su pripadnici Garde - potpukovnici Vladimir Vukajlović i Nenad Mitrović, kapetan Vladimir Milovanović i zastavnici Goran Kalajdžija i Predrag Vasić.
 
Za izuzetan ispoljen trud na razvoju i unapređenju verske službe u Vojsci Srbije, te za primerno i odgovorno vršenje dužnosti vojnog sveštenika, sa blagoslovom patrijarha Irineja, činom protojereja odlikovani su potpukovnik Slađan Vlajić, glavni sveštenik Vojske Srbije na službi u Generalštabu Vojske Srbije i major Stevan Stevanović, vojni sveštenik na službi u Gardi.
 
Svečanom uručenju priznanja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju su, na praznik Miholjdan, u paraklisu svetog velikomučenika Georgija služili episkop niški i vojni Arsenije i episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Irineja.

General Todorović istakao je da u ovoj godini Garda slavi veliki jubilej - 190 godina postojanja i izrazio zahvalnost što je Srpska pravoslavna crkva odlučila da dodeli priznanja toj jedinici.
 
- Povodom jubileja i izgradnje velelepnog bogoslužbenog prostora, Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Gardu, mene i pet pripadnika ove jedinice. Srpska pravoslavna crkva i Vojska Srbije uživaju najveće poverenje građana naše zemlje i na ovaj način mi pokazujemo vezu između te dve institucije koje čine stub naše države i održavaju naš identitet - rekao je komandant Garde.
 
Episkop niški i vojni Arsenije naglasio je saradnju Crkve i Vojske te rekao da je reč o dve institucije koje uživaju najveće poverenje srpskog naroda.
 
- I Vojska i Crkva su uvek bile uz svoj narod. Crkva, kao institucija, u njenim zemaljskim okvirima kao bogočovečanska instutucija, postoji već 800 godina na ovim prostorima i uvek je bila stub i oslonac našeg naroda. U teškim vremenima i svim ratovima Crkva je uvek bila uz svoj narod, kao i naša Vojska. Zbog toga su Vojska i Crkva dva stuba srpske države i srpske državnosti i ulivaju narodu najviše poverenje, te je i naša saradnja od izuzetne važnosti - poručio je episkop niški Arsenije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin i načelnik Odeljenja za veru pukovnik dr Saša Milutinović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.10.2020
mp4 (67,11 MB)
Izjava general-majora Milomira Todorovića
12.10.2020
mp4 (67,69 MB)
Izjava episkopa niškog i vojnog Arsenija
12.10.2020
mp4 (328,88 MB)
Sveta arhijerejska liturgija i uručenje ordenja