Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.09.2020.

Elitne brigade - uvek spremne



 „KADA DRUGI NE MOGU I NE SMEJU, SAMO JE JEDNA... 72. KOJA UVEK MOŽE I SME!“ moto je pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, dok pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu jedinici „ZA OTADžBINU, ZA DRUGA, ZA PUŠKU, ZA VOJNIČKU I RATNIČKU ČAST, PADOBRANCI 63. PADOBRANSKE BRIGADE — RADE!“. Odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine vraćeni su im rang brigade i status jedinice, odnosno stara imena i status kakav zaslužuju.
 
72. brigada za specijalne operacije pravni je sledbenik 72. specijalne brigade odlikovane Ordenom ratne zastave 16. juna 2000. godine. Tokom organizacijskih promena 2006. godine delovi 72. specijalne brigade ušli su u sastav novoformirane Specijalne brigade.

Rang brigade i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je formirana 72. brigada za specijalne operacije kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Nekoliko meseci kasnije, 14. juna 2020. godine, u Spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“ u Takovu, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je 72. brigadi za specijalne operacije ratnu zastavu, kao simbol slobode i časti.
 
72. brigada za specijalne operacije, uz 63. padobransku brigadu, je visoko profesionalna, borbeno efikasna i posvećena u izvršavanju svojih zadataka i oduvek je bila najelitnija jedinica naše vojske. Namenjena je i osposobljena za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih, protivdiverzantskih, protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava, kao i za izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka u svim uslovima.
 
Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije opremljeni su najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i ne zaostaju ni malo za njihovim kolegama u svetu. Oni su u stanju da savladaju najteže prepreke i uvek su na raspolaganju svojoj zemlji.

U 72. brigadi za specijalne operacije realizuje se intenzivna obuka - selektivna, osnovna i napredna obuka specijalnih jedinica. Njeni pripadnici moraju biti fizički najobučeniji i posedovati znanja i veštine iz vatrene obuke, osnovne obuke snajperista, taktičke obuke, taktičke obuke specijalnih jedinica, topografije i orijentacije na zemljištu, zatim iz obuke na sredstvima i sistemima za vatrenu podršku, obuke na telekomunikacionim sredstvima, kao i izvođenja taktičkih vežbi.
 
Takođe, pripadnici 72. specijalne brigade za specijalne operacije, između ostalog, prolaze i obuku u ishrani u prirodi i preživljavanju u letnjim i zimskim uslovima, zatim obuku u savlađivanju vodenih prepreka, obuku u skijanju i padobransku obuku. U skladu s najboljim svetskim standardima, oni mogu efikasno da odgovore bezbednosnim izazovima i da realizuju zadatke koji se pred njih postave.

Nove uniforme izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka i pružaju bolju zaštitu tela u ekstremnim vremenskim uslovima, jer je od izuzetne važnosti zaštita tela od negativnih atmosferskih uslova, uz istovremenu slobodu pokreta i mogućnost brzog reagovanja.
 
Stalnim ulaganjem u unapređenjem životnog standarda, opremanjem i obukom pripadnika 72. specijalne brigade, pokazano je koliko se ceni i poštuje njihov rad, zalaganje i podnete žrtve u odbrani otadžbine. Zbog toga pripadnici 72. brigade za specijalne operacije svojim profesionalizmom i posvećenošću u izvršavanju zadataka doprinose da ona ostane dostojna imena odlikovane ratne 72. specijalne brigade.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.09.2020
mp4 (83,76 MB)
72. brigada za specijalne operacije