Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2020.

Ministar Vulin: Vojska ne napušta nijedno sredstvo



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" trenažnom gađanju PVO na ciljeve u vazdušnom prostoru iz "Strele 2M", kao i preobuci jedinica i gađanju iz sredstva u razvoju, sistema PASARS.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska Srbije uvek priprema i svakog dana neki od naših pripadnika izvode obuku, u skladu sa planovima i potrebama naše vojske.

- Mogli ste da vidite neke od naših novih sredstava koja se pripremaju za bojevo gađanje, a mogli ste da vidite i već legendarnu „Strelu 2M“ koju su u nekim ranijim danima uništavali, rasprodavali i gledali da izbace iz Vojske, a sad vidimo kako je vojska izvanredno upotrebljava i koliko je to veoma dobro borbeno sredstvo – istakao je ministar Vulin.

Vojska Srbije, kako je naglasio ministar odbrane, oprema se novim naoružanjem i novim sredstvima, usvaja najnovija znanja i uči od drugih.

- Ali, Vojska Srbije ne gubi ni jednu svoju sposobnost i ništa što je u našem arsenalu nije vredno bacanja. Sve može biti iskorišćeno i sve može biti unapređeno i sve služi svrsi u Vojsci Srbije – zaključio je ministar Vulin.

Major Milan Erić, komandant 25. diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, na dužnosti odgovornog lica za pripremu raketnog sistema za protivvazduhoplovna dejstva "Strela 2M", kaže da su u toku trenažna gađanja na cilj u vazdušnom prostoru, avion i helikopter. 

- Cilj trenažnih je priprema za kontrolno-trenažna gađanja, koja predstoje sutra, pa se u naredna dva dana selimo na Pasuljanske livade, gde ćemo realizovati bojeva gađanja na svetleću minu od 26 mm - kaže major Erić.

Stariji vodnik Saša Maksimović, komandir topovskog odeljenja 25. artiljerijsko-raketnog diviziona za PVO 2. brigade KoV, kaže da im je težište rada preobuka komandira nišandžija i postupci za sistem PASARS.

- Reč je o složenom sistemu na kome trenutno izvodimo trenažna i kontrolno-trenažna gađanja, koja su uslov za izvršenje bojevih gađanja na ciljeve na zemlji i u vazdušnom prostoru koja slede - kaže stariji vodnik Maksimović i dodaje da obuka jeste zahtevna, ali je nešto lakša za njih, koji su duži period radili na sistemu "Bofors".

Za laki prenosni raketni sistem malog dometa "Strelu 2M", u toku je obuka na trenažeru "N100" za dejstvovanje na stvarni cilj, a na hibridnom artiljerijsko-raketnom sistemu PASARS, koji je sredstvo u razvoju, pod rukovodstvom Generalštaba i Vojnotehničkog instituta, u toku je preobuka jedinica pred uvođenje sredstva u naoružanje Vojske Srbije.

Nakon završetka današnjih trenažnih gađanja, kojima su prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, sutra slede kontrolno-trenažna gađanja, nakon čega će uslediti i bojeva gađanja na Pasuljanskim livadama i poligonu Nikinci.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.09.2020
mp4 (88,76 MB)
Izjava ministra Vulina
08.09.2020
mp4 (35,22 MB)
Izjava majora Milana Erića
08.09.2020
mp4 (49,33 MB)
Izjava starijeg vodnika Saše Maksimovića
08.09.2020
mp4 (523,41 MB)
Obilazak