Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2020.

Obeležena 214. godišnjica od boja na DeligraduDelegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac na mestu šančeva iz vremena Prvog srpskog ustanka kod crkve sa spomen-kosturnicom Svetog arhangela Mihaila u selu Deligrad kod Aleksinca, povodom obeležavanja 214. godišnjice Boja na Deligradu, u slavu izginulih srpskih ustanika.

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, opštine Aleksinac kao i predstavnici udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Deligrad, mesto na desnoj obali Južne Morave blizu Aleksinca, ušao je u istoriju po čuvenoj odbrani utvrđenih reduta. Ustanici su utvrdili sistem šančeva od nekoliko kilometara – položaja koji su zatvarali pravac Niš–Beograd. Ovi položaji bili su posednuti srpskim ustanicima jačine nekoliko hiljada ljudi. Sredinom 1806. godine Otomansko Carstvo krenulo je u veliku ofanzivu protiv ustaničke vojske. Pod komandom Ibrahim–paše, oko 6000 Turaka 16. juna 1806. godine izbilo je pred bedeme deligradskih položaja koje su branili ustanici pod komandom Petra Dobrnjca, jačine oko 5000 ljudi.

Borbe su vođene nekoliko nedelja. Posada se herojski branila. Pošto je pobedio Turke kod Mišara, Karađorđe je brzo prebacio snage na front kod Deligrada, uputio odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša u pozadinu i 4. septembra razbio otomanske snage, odbacivši ih ka Nišu.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja