Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.08.2020.

Obeleženo 215 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac kod spomenika knezu Simi Markoviću u Velikom Borku povodom obeležavanja 215 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti,  predstavnici Gradske opštine Barajevo i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator svečanosti je Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradskom opštinom Barajevo.

Praviteljstvujušči sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u ustaničkoj Srbiji i preteča savremene Vlade Republike Srbije, osnovan je 27. avgusta 1805. godine u kući kneza Sime Markovića u selu Veliki Borak kod Barajeva. Osnivanje Sovjeta bio je jedan od najznačajnijih poteza ustaničkih prvaka predvođenih Karađorđem, a s ciljem postepene uspostave organa izvršne vlasti u jednoj državi u nastajanju.

Iako je delovao nekoliko godina, Praviteljstvujušči sovjet srpski predstavljao je, uz skupštinu ustaničkih prvaka, prvi stalni organ vlasti čime je ustanička Srbija krenula putem obnove državnosti nakon viševekovne otomanske vladavine.
 
 
photoFOTOGALERIJA