Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2020.

Ministar Vulin: Obnavljanje Konjičkog voda, poštovanje tradicije i očuvanje konjičkog sporta



- Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar temeljnih vrednosti i naše tradicije. Obnavljanje konjičke komponente u našoj vojsci je samo dokaz poštovanja naših predaka, naših slavnih tradicija, dokaz sećanja na slavnu konjičku diviziju koja je izvojevala pobede u balkanskim ratovima i potvrda da vojska nikada ne zaboravlja - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle prikaza aktivnosti Konjičkog voda Garde Vojske Srbije u Ergeli „Karađorđevo“.

Vojska na ovaj način čuva tradiciju ali i doprinosi očuvanju konjičkog sporta - zaključio je ministar Vulin.
 
Ministru Vulinu predstavljeni su podaci o jedinici i aktivnostima, a zatim je usledio prikaz strojeve obuke - postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom – u koloni po jedan, u koloni po dva i zahođenje.
 
Prema rečima komandira Konjičkog voda kapetana prve klase Martina Pacule, zadaci samostalnog voda su realizacija vojnih počasti u okviru protokola državnih organa na konjima, kao i obuka konjanika i dresura konja.
 
- Raspoređeni smo u Ergeli „Karađorđevo“ gde su uslovi za rad izuzetni, a rad sa konjima je veoma naporan i zahtevan. Od jahača se zahtevaju izuzetno visoke psihofizičke sposobnosti i pripremljenost da u svakom trenutku može da primeni metod za obuku i rad sa konjima. Obuka jahača je izuzetno kompleksna i veoma dugo traje, i do šest meseci, a dresura konja je kompleksnija i može da traje do dve godine - rekao je kapetan prve klase Pacula i dodao da su konji Ergele „Karađorđevo“ u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad.

- Međutim, konji koji su nabavljeni iz Republike Mađarske su u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi. Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu - naglasio je major Pacula. 
 
Prikazu je prisustvovao i zamenik komandanta Garde Vojske Srbije pukovnik Željko Gavrilović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.08.2020
mp4 (36,16 MB)
Izjava ministra Vulina
29.08.2020
mp4 (101,09 MB)
Izjava kapetana prve klase Martina Pacule
29.08.2020
mp4 (177,32 MB)
Konjička obuka