Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.08.2020.

Vojno zdravstvo daje pun doprinos borbi protiv korona virusa



Odgovarajući na mnogobrojne izazove, vojno zdravstvo pokazalo je svoju vrednost od prvog dana čvrsto stojeći u prvim redovima tokom borbe protiv pandemije Kovid-19, potvrđujući svojom profesionalnošću u teškim vremenima za sve da su svi kapaciteti naše vojske na raspolaganju državi.

Uspešno izvršavajući svaki zadatak i odluku koje su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i Krizni štab dodelili Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, pripadnici vojnog zdravstva još jednom su opravdali poverenje koje građani imaju u vojno zdravstvo i Vojsku Srbije, jer su pacijenti često birali da ih leče vojni lekari koji su ulivali nadu u gradovima gde su raspoređivani da pomognu kad je opasnost bila najveća.

Za vojne lekare i medicinsko osoblje, nema pauze, jer su u borbi sa koronom od samog početka, svakodnevno, širom naše zemlje, u nameri da pomognu zdravstvenom sistemu, Srbiji i njenim građanima.

O tome svedoči i početak izgradnje nove i moderne kovid bolnice na Batajničkom drumu, za koju je Ministarstvo odbrane obezbedilo odgovarajuću lokaciju, a za koju je taktičko-tehničke zahteve za izgradnju bolnice pripremila Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Reč je o najznačajnijoj i najvećoj bolnici za kovid pacijente na ovim prostorima, u kojoj će važnu ulogu imati i vojni lekari i medicinsko osoblje, a inžinjerija Vojske Srbije, od samog početka, učestvuje u izvođenju radova.



Pravovremenim odgovorom i brzom reakcijom, Vojska Srbije formirala je sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, privremenu bolnicu u beogradskoj Štark areni, kako bi se sačuvali kapaciteti našeg zdravstvenog sistema za one kojima je pomoć najviše potrebna. Privremena bolnica je pod komandom Uprave za vojno zdravstvo, čiji timovi imaju dragoceno iskustvo iz privremene bolnice na beogradskom Sajmu.

Sagledavajući ozbiljnost situacije, Vojnomedicinska akademija je u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i Republičkog kriznog štaba preuzela lečenje nekovid pacijenata, jer je prepoznata važnost toga da se zbog trenutne borbe protiv koronavirusa ne smeju zanemariti pacijenti koji boluju od drugih bolesti.

Od donošenja te odluke, u trijažnom šatoru VMA od početka je pregledano oko 40.000 pacijenata, u Centru hitne pomoći VMA pružena je pomoć za više 29.000 lica, a preko Hitne pomoći izvršeno je više od 4.000 prijema.

U jeku pandemije, Vojnomedicinski centar „Karaburma“ preuređen je i opremljen kako bi radio kao kovid bolnica kapaciteta 100 ležajeva za pacijente koji su srednje ili teško oboleli od korona virusa, a shvatajući ozbiljnost situacije, “srpskom brzinom” u krugu VMC „Karaburma“, za 12 dana, rekonstruisan je postojeći i dograđen deo objekta za novu bolnicu namenjenu pacijentima obolelim od Kovid-19 kapaciteta 60 postelja za pacijente sa teškom kliničkom slikom. Raspored prostorija odlično su ocenili i medicinski eksperti NR Kine prilikom obilaska. Do sada, na VMC Karaburma lečeno je 715 pacijenata.

Širom Srbije, gde god da je to bilo potrebno, vojni lekari i medicinsko osoblje pomagali su svojim znanjem i iskustvom, i idalje pomažu u kriznim trenucima.

Pod budnim okom vojnih lekara i medicinskog osoblja početkom jula otvorena je privremena vojna kovid bolnica u Novom Pazaru kapaciteta 110 kreveta u kojoj su angažovana 42 pripadnika vojnozdravstvenih ustanova, a u Sjenici su  vojni lekari i medicinski tehničari formirali trijažno odeljenje na ulazu u kovid bolnicu. Tokom više od 30 dana, u privremenoj bolnici u Novom Pazaru zbrinuto je 174 pacijenta, a o značaju njohovog angažmana u toj bolnici svedoči i činjenica da je u jednom danu maksimalan broj prijema bio 86.

Kada se za time ukazala potreba, sredinom jula, vojna bolnica Novi Sad ušla je u sistem kovid bolnica Republike Srbije i danas radi na zbrinjavanju dela pacijenata sa teritorije AP Vojvodine. U toj bolnici je zbrinuto 120 kovid pacijenata, a obavljeno je više od 600 ostalih pregleda.

Da je vojska tu za sve građane naše zemlje, svedoči i činjenica da je pripadnik Uprave za vojno zdravstvo određen za koordinatora privremene kovid bolnice formirane u Srednjoj ekonomskoj školi „Stana Milanović” u Šapcu.



U vojnom zdravstvu epidemija korona virusa dočekana je spremno u velikoj meri zahvaljujući tome što su prethodnih nekoliko godina realizovana značajna ulaganja. Uz najsavremeniju medicinsku opremu i brojna poboljšanja po pitanju infrastrukturnih radova, izdvajaju se i novi helidrom na VMA, nova sanitetska vozila, otvaranja novih ambulanti u vojnim bolnicama, ali i zapošljavanju neophodnog kadra.

U Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike VMA posle 15 godina od osnivanja, otvorena je nova operaciona sala i renovirane su postojeće prostorije, a prvi put posle 30 godina izvršena je potpuna rekonstrukcija „šok sobe” sa najboljom opremom na tržištu, omogućivši da VMA ni u čemu ne zaostaje ni za jednom svetskom bolnicom. Institut za radiologiju VMA opremljen je savremenom magnetnom rezonancom jačine 1.5 tesla.



Nastavljeno je, takođe, sa infrastrukturnim radovima i opremanjem novom medicinskom opremom Vojne bolnice Niš, gde je na Odeljenju za radiologiju izvršena adaptacija prostorija i instalirana nova medicinska oprema, izvršena adaptacija dela operacionog bloka u Odeljenju za hirurške bolesti, renovirane dve hirurške sale, obnovljena i najneophodnija oprema. Reč je o najozbiljnijem ulaganju i rekonstrukciji te vojnozdravstvene ustanove u proteklih 30 godina, koja je omogućila da njeni pacijenti dobiju najbolju i najsavremeniju dijagnostiku i negu.

Organizovanost i spremnost Vojske Srbije da reaguje brzo i efikasno posebno je došla do izražaja tokom vanrednog stanja, tokom koga su pripadnici Vojske Srbije dali značajan doprinos u borbi na sprečavanju širenja virusa Kovid-19.

Tokom vanrednog stanja, privremene bolnice pripremljene su u devet objekata u pet gradova, gde je postavljeno 5.122 kreveta. Privremene bolnice formirane su na četiri lokacije u Beogradu, na tri lokacije u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu i Novom Pazaru.



Podnoseći prvi udar, pripadnici Vojske Srbije i vojni lekari i medicinsko osoblje bili su angažovani na obezbeđenju objekata za zdravstveni nadzor od 18. marta, kada je formiran prvi objekat u Vojnoj ustanovi Morović. Od proglašenja vanrednog stanja Vojska Srbije je bila angažovana na formiranju 18 ovakvih objekata za zdravstveni nadzor.

Kako bi se što efikasnije izborili sa svim izazovima, zbog pojačanih napora u borbi protiv korona virusa, u stalni radni odnos u Upravu za vojno zdravstvo primljeno je 95 lica medicinskog i pomoćnog stručnog osoblja, dok je u prošloj i ovoj godini u ustanove vojnog zdravstva primljeno više od 400 medicinskog i pomoćnog stručnog osoblja.

Kao ispomoć, više desetina lekara i medicinskog osoblja angažovano je u ustanovama civilnog zdravstva (KBC Zemun, KBC Zvezdara, KC Niš, bolnica Leskovac) i na drugim aktivnostima kao što su pregledi lica pristiglih iz inostranstva i rad na terenu.

Stavljajući sve svoje kapacitete na raspolaganje državi tokom vanrednog stanja, u Vojnoj bolnici Niš lečeni su pacijenti koji nisu inficirani korona virusom, a tokom vanrednog stanja Vojna bolnica Novi Sad određena za lečenje svih pacijenata kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.
Tokom vanrednog stanja, u Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd pregledano je 17.195 pacijenata, a u VMC „Slavija“ i VMC „Novi Beograd“ pregledano je 2.411 pacijenata.



Posebno dragocena pomoć bilo je angažovanje ABHO timova Oružanih snaga Ruske Federacije, koji sa pripadnicima ABHO službe Vojske Srbije vršili dezinfekciju objekata i zdravstvenih ustanova, a dopremljena tehnika i medicinska oprema za pružanje pomoći u sprečavanju i suzbijanju epidemije koronavirusa u Srbiji značajno je doprinela da se zajedničkim snagama, brzo i efikasno pomogne građanima naše zemlje.

A ono što će sigurno ostati zapamćeno je i velika i nesebična medicinska pomoć Narodne Republike Kine i stručni saveti delegacije Kine i njihov boravak u Srbiji kada je bilo najteže. Eksperti iz Kine obišli su brojne zdravstvene ustanove širom Srbije, kovid i nekovid bolnice, privremene bolnice i gerontološke centre, dajući dragocene savete koji proizilaze iz kineskog iskustva u borbi protiv korona virusa.



Učinak Vojnog zdravstva ocenili su veoma uspešnim, a mere blagovremenim i pravilnim, posebno ističući ono što su nazvali „srpska brzina“ kada je samo za 10 dana u VMC Karaburma pripremljena kovid bolnica, a za svega 12 dana kompletno rekonstruisana i dograđena bolnica u krugu VMC Karaburma.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.08.2020
mp4 (172,13 MB)
Vojno zdravstvo