Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.07.2020.

Novih 56 terenskih vozila za Vojsku Srbije



Ministar Vulin: Bezbednija i sigurnija vozila za pripadnike vojske

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas prikazu novonabavljenih terenskih motornih vozila UAZ „Patriot“ namenjenih jedinicama Vojske Srbije u krugu fabrike "Utva" u Pančevu. Uz 56 vozila koliko je danas predstavljeno, planirano je da do kraja oktobra tom broju bude dodato još osam vozila. Poslednji put, Vojska Srbije vozilima ovog tipa opremana je 2006. godine.

Kako je istakao ministar Vulin nakon obilaska, reč je o neborbenim putničkim terenskim vozilima, koja su namenjena Vojnoj policiji, jedinicama Kopnene vojske i za svakodnevnu upotrebu svih naših pripadnika.

- Konačno možemo da kažemo da imamo nova vozila koja će biti i bezbednija i sigurnija za sve naše pripadnike i da smo ovim počeli da obnavljamo vozni park Kopnene vojske. Počeli smo da obnavljamo vozila koja su potrebna za svakodnevni život i rad svih naših pripadnika, posebno onih koji idu na teške terene, kod nekih isturenih mesta, u Kopnenoj zoni bezbednosti, svuda tamo gde je potrebna velika prohodnost vozila, gde je naravno potrebna i sigurnost i da može da odgovori na sve vremenske uslove i vremenske izazove. Vodili smo računa i o odnosu cena - kvalitet, o mogućnostima našeg budžeta, ali i o potrebama naše vojske. Svaki segment naše vojske zaslužuje da bude obnovljen, da mu se podjednako posvetimo - naglasio je ministar Vulin.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba informisani su o tehničkim karakteristikama vozila, a nakon obilaska vozila, prikazan je rad i vožnja vozila označenih svetlosnom i zvučnom signalizacijom.

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Dragiša Zinaja rekao je da je danas prikazana provera pripremljenosti vozila UAZ "Patriot" za isporuku Vojsci Srbije.

- Vozila su u osnovi namenjena za povećanje pokretljivosti jedinica Vojske Srbije, a osim toga imaju dodatni značaj za bezbednost odvijanja vojnog putnog saobraćaja, za poboljšanje opšte popune Vojske Srbije i za poboljšanje prosečne starosti ove klase vozila u jedinicama Vojske Srbije - rekao je pukovnik Zinaja i istakao da su vozila opremljena uređajima za povećanje prohodnosti, da se mogu koristiti i van puteva i da uz pogon na sva četiri točka, postoji mogućnost blokade zadnjeg diferencijala i mogućnost korišćenja vozila u sporohodnim stepenima prenosa.

Pukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije Generalštaba govorio je o nabavci terenskih vojnih motornih vozila za potrebe jedinica Vojne policije.

 - Nabavljena su terenska motorna vozila koja će biti raspoređena po bataljonima, četama i vodovima i koja će se koristiti za izvršavanje vojno-policijskih zadataka kao što su bezbednosna zaštita određenih lica i stranih vojnih delegacija, zatim saobraćajno obezbeđenje vojnih kolona i transporta opasnih materija, kontrola vojnog putnog saobraćaja, saobraćajno izviđanje, pružanje pomoći Saobraćajnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom, kao i za poslove operativno-kriminalističkog rada, patrolnu službu i druge poslove Vojne policije - istakao je pukovnik Ušljebrka i dodao da ovim opremanjem jedinice Vojne policije znatno poboljšavaju svoje stanje i podižu operativne sposobnosti.

UAZ „Patriot“ je rusko terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka, koje koriste pripadnici ruskih i beloruskih oružanih snaga.

Obilasku su prisustvovali državni sekretar Bojan Jocić, načelnik Operativne uprave general-major Želimir Glišović, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.07.2020
mp4 (72,93 MB)
Izjava ministra Vulina
24.07.2020
mp4 (64,32 MB)
Izjava pukovnika Dragiše Zinaje
24.07.2020
mp4 (90,93 MB)
Izjava pukovnika Vladimira Ušljebrke
24.07.2020
mp4 (145,76 MB)
Prikaz vozila