Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.06.2020.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obišao izložbu „Odbrana 78“



Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, tokom svoje zvanične posete Beogradu, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao je danas izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju Grada Beograda.
 
Ministar Vulin predstavio je ruskom šefu diplomatije svih osam celina multimedijalne i interaktivne izložbene postavke, koja na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije i čuva sećanje na stradale pripadnike vojske, policije i civile, među kojima je bilo i mnogo dece. 
 
Originalni eksponati, lični predmeti i fotografije vojnika i policajaca koji su se borili za slobodu otadžbine, štampani, tonski i video materijali ostavili su utisak na ministra Lavrova, koji je u Knjizi utisaka napisao:
 
„Nećemo zaboraviti agresiju NATO protiv Jugoslavije. Poklanjamo se pred žrtvama tog zločina. 
 
Rusija i Srbija nastavljaju da se bore protiv mešanja u unutrašnja pitanja suverenih država, protiv nelegalne primene sile, za strogo poštovanje odredbi Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog humanitarnog prava.“ 
 
Obilasku izložbe u Muzeju Grada Beograda prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izložba „Odbrana 78“ autora Dušana Jovovića jedinstven je putokaz za tumačenje NATO agresije nad SR Jugoslavijom, koja je počela napadom 24. marta 1999. godine, bez  odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 
 
Postavka koja živo evocira sećanja na NATO agresiju, realizovana je uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a dragocen doprinos dale su i jedinice Vojske Srbije.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.06.2020
mp4 (100,65 MB)
Obilazak izložbe