Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2020.

Obeležena 21. godišnjica završetka bitke na Košarama



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković, položila je danas venac kraj spomenika Tiboru Cerni u Debeljači, u Opštini Kovačica, povodom obeležavanja 21. godišnjice završetka bitke na Košarama i odavanja počasti svim učesnicima.
 
Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju, porodica Cerna, predstavnici Južnobanatskog upravnog okruga, Opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Kovačica.
 
Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i šiptarskih terorista iz takozvane OVK. Bitka se vodila u rejonu karaule Košare na granici Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadače i spreči njihov ulazak na KiM. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova povukla sa Košara.
 
Od 2017. godine obeležavanje godišnjice bitke na Košarama je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.06.2020
mp4 (167,69 MB)
Polaganje venaca