Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2020.

Izašao je novi broj „ODBRANE”



U junskom broju magazina „Odbrana” pročitajte:
 
U FOKUSU: Tokom borbe s virusom korona Vojska je na dostojan način izašla u susret potrebama naroda i države i još jednom dokazala da je čvrsta tačka oslonca. S druge strane, intenzivnom obukom i opitovanjem novih sredstava, ona svakodnevno pokazuje svoju beskompromisnu rešenost za očuvanjem i unapređenjem operativnih sposobnosti, koje su, zahvaljujući intenzivnoj saradnji sa svim partnerima koji uvažavaju strateška opredeljenja naše zemlje, garancija bezbednosti svim građanima Srbije. Između ostalog, to je pokazala i nedavna analiza realizacije ključnih zadataka Vojske Srbije u prethodnom periodu, iza koje je stalo najviše vojno rukovodstvo.

„Vojska se dobro pokazala, izvršila sve postavljene zadatke i primila na sebe prvi i najteži udar, a da nije napustila položaj”, ističe ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji, u ekskluzivnom INTERVJUU za naš magazin, govori o ulozi Vojske Srbije tokom vanrednog stanja, o „borbi na dva fronta”, obeležavanju značajnih datuma, humanosti, o samoispunjenju i samopoštovanju, ali i svemu što nas čeka posle „velikog šoka”.

Rubrika STAJNA TAČKA, iz pera brigadnog generala Stojana Konjikovca, donosi tekst „Junaci sa Paštrika”, kao svojevrsni portret herojske 549. motorizovane brigade, čija je najteža borba 1999. godine bila upravo borba za Paštrik. Istovremeno, to je bila najasimetričnija bitka u istoriji ratovanja, vođena od 26. maja do 14. juna, kako bi se neprijatelj sprečio da prodre na prostor Kosova i Metohije. Nisu uspeli, a brigada je, zbog svega što su njeni pripadnici učinili tokom odbrane od NATO agresije, odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Dostignuti visok nivo operativnih sposobnosti direktno je uticao na spremnost Vojske Srbije da u potpunosti izvrši sve dodeljene zadatke tokom vanrednog stanja. U rubrici SISTEM čitajte zašto je angažovanje vojnog zdravstva tokom epidemije virusa korona ocenjeno „pobedom struke” i na čemu počiva tvrdnja najodgovornijih da smo potpuno spremni za eventualni drugi talas epidemije. Donosimo priču o Gardi, elitnoj jedinici Vojske Srbije, iz koje ćete saznati zašto su pripadnici toliko ponosni na njenu istoriju, ali i šta čine da budu dostojni njene svetle tradicije. Specijalci Vojske Srbije „vratili” su se redovnim aktivnostima, a „Grifoni” su uspešno izveli obuku na prevodnici „Kajtasovo”, gde su, „kroz vodu i dim”, još jednom potvrdili da je 72. brigada i dalje u rangu najspremnijih specijalnih jedinica sveta. To pokazuje i viša padobranska obuka pripadnika 63. padobranske brigade, koje smo, dok su „savladavali nebo”, posetili na Vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović”. Vašoj pažnji preporučujemo i tekst koji objašnjava zašto će modernizovana „gvozdika” još dugo služiti Vojsci Srbije, kao i zanimljivu priču o pripadnicima Vojske Srbije u operaciji ATALANTA.

SPECIJALNI PRILOG ilustruje doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije borbi s virusom korona, kada je nacionalna institucija od najvećeg poverenja još jednom pokazala koliko je dragocena svojoj zemlji i kakve ljude ima. Borba protiv virusa korona nije se vodila ni oružjem ni tehnikom, vodili su je ljudi – organizacijom, obukom, posvećenošću svom pozivu i, iznad svega, svojoj zemlji.
 
U rubrici GLOBALNO pišemo o „svetu na raskrsnici” nakon korona pandemije, o tome šta sve više neće biti isto, a u istorijskom osvrtu aktuelizujemo veoma provokativnu dilemuda li smo, 75 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, svedoci rastakanja sećanja na zajedničku pobedu i njene tekovine.

SADRŽAJ:

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ


UVODNIK

Str. 3
JOŠ JEDNA IZUZETNA MARTOVSKA KLASA

 

U FOKUSU

Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u maju
VOJSKA TAČKA OSLONCA
 
INTERVJU

Str. 8
Ministar odbrane Aleksandar Vulin
VOJSKA ZA PONOS SRBIJE
STAJNA TAČKA


Str. 12
Portret herojske 549. motorizovane brigade
JUNACI SA PAŠTRIKA


SISTEM

Str. 18
Angažovanje vojnog zdravstva tokom epidemije virusa korona
POBEDA STRUKE

Str. 26
Garda Vojske Srbije
SNAGA PLAVOG STROJA
 
Str. 32
„Grifoni” uspešno izveli obuku na prevodnici „Kajtasovo”
KROZ VODU I DIM

 
Str. 38
Konstrukciona ispitivanja
MODERNIZOVANA „GVOZDIKA” ĆE JOŠ DUGO SLUŽITI
VOJSCI SRBIJE
 
Str. 41
Viša padobranska obuka pripadnika 63. padobranske brigade
SAVLADAVANjE NEBA
 
Str. 42
Pripadnici Vojske Srbije u operaciji ATALANTA
PIRATI ODUSTAJU KAD SU ONI NA STRAŽI

 
GLOBALNO – POGLEDI

Str. 44
Korona pandemija: ŠTA to „više neće biti isto”
SVET NA RASKRSNICI

 
ISTORIJA

Str. 48
Drugi svetski rat – 75 godina kasnije
RASTAKANjE SEĆANjA NA ZAJEDNIČKU POBEDU I NjENE TEKOVINE
 
OGLASI

Str. 53
Servisne informacije, konkursi
 
SPECIJALNI PRILOG 210

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u borbi protiv virusa korona
VOJSKA SRBIJE NAJBOLjA KAD JE NAJTEŽE