Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.05.2020.

Završeno angažovanje Tima za zaštitu brodova u misiji EUNAVFOR ATALANTA




Autonomni tim za zaštitu brodova sa 12 pripadnika Vojske Srbije danas se vratio u Srbiju nakon četvoromesečnog angažovanja u Vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji EUNAVFOR ATALANTA.
 
Tim je bio angažovan na zaštiti broda „MV JUIST“, koji je plovio u Indijskom okeanu za potrebe agencije Ujedinjenih nacija „Svetski program za hranu“.

Podršku u realizaciji povratka iz zone misije pružile su Oružane snage SR Nemačke, što predstavlja još jednu potvrdu unapređenja saradnje dve armije. Pored važnih projekata u okviru programa pomoći u obuci i školovanju, saradnja u oblasti multinacionalnih operacija pod okriljem Evropske unije predstavlja važan segment sveukupne saradnje u oblasti odbrane. Zajednička priprema i angažovanje vojno-medicinskih kapaciteta Srbije i Nemačke u misiji Evropske unije EUTM Mali u okviru nemačke vojne bolnice takođe su potvrda odlične saradnje u multinacionalnom okruženju.
 
Pružanje podrške u realizaciji povratka Autonomnog tima za zaštitu brodova u Srbiju potvrđuje značaj partnerstva sa Oružanim snagama Nemačke i posvećenost zajedničkim ciljevima u davanju doprinosa očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.
 
photoFOTOGALERIJA