Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.04.2020.

Ministar Vulin u Adaševcima: Ko god pokuša da naruši red i ne poštuje zakon, biće zaustavljen




Pored svih svojih redovnih obaveza Vojska Srbije u vanrednom stanju obezbeđuje i 20 prihvatnih kampova i centara za smeštaj migranata, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao pripadnike Vojske Srbije angažovane na zadacima obezbeđenja centra za prihvat migranata u Adaševcima.
 
- Više od 8.000 migranata nalazi se u našoj zemlji i za njih važi režim 24-časovnog zatvaranja u migrantske kampove. Imali smo, na žalost, nekoliko incidenata. Juče se desio poslednji, kada je grupa migranata pokušala da beži. Vojska Srbije i njeni pripadnici postupili su u skladu sa zakonom, u skladu sa pravilima službe. Niko nije povređen, ali je jasno stavljeno do znanja da bilo ko, ko pokuša da naruši red i ne poštuje zakon, biće zaustavljen odgovarajućom primenom sile – poručio je ministar Vulin.
 
On je istakao da se Vojska Srbije ponaša humano i odgovorno, iznad svega poštujući zakon, pravila službe i vodeći računa da se ni na koji način ne naruši stanje u kampovima niti bilo ko od građana Srbije dovede u bilo kakvu opasnost.
 
- Migranti će biti 24 časa zatvoreni u svojim kampovima, dokle god se ne donese druga odluka, a ona će biti doneta na osnovu odluke nadležnih zdravstvenih vlasti. Do tada, Vojska Srbije čuvaće mir i bezbednost svakoga građanina ove zemlje i neće oklevati da upotrebi sve što je na raspolaganju u skladu sa zakonom i pravilima službe – naglašava ministar Vulin.
 
Prema rečima komandanta 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije potpukovnika Dragana Kužeta, od početka proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, pripadnici bataljona kojim komanduje imaju zadatak da obezbeđuju prihvatni centar za migrante u Adaševcima.
 
- Pripadnici realizuju zadatke profesionalno i na efikasan način. Problema nema, a manji problemi koji se dešavaju u smislu pokušaja migranata da napuste kamp, efikasno se rešavaju – ukazuje potpukovnik Kužet, napominjući da se pripadnici bataljona u trenutnoj situaciji susreću sa potpuno novim zaduženjima, što vide kao mogućnost podizanje operativne sposobnosti bataljona.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.04.2020
mp4 (92,77 MB)
Izjava ministra Vulina
20.04.2020
mp4 (27,55 MB)
Izjava potpukovnika Dragana Kužeta
20.04.2020
mp4 (57,6 MB)
Obilazak