Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.04.2020.

Vojni sportisti donose lekove vojnim penzionerima




Pripadnici Sportske jedinice Vojne akademije poznati su po svojim uspesima u svetu sporta, ali i srčanošću kojom brane boje naše zastave na takmičenjima širom sveta. Svoju humanu stranu danas su pokazali vojni sportisti desetobojac Mihail Dudaš i karatistkinja Jovana Preković, koji su vojnim penzionerima na Novom Beogradu doneli lekove koji su im bili neophodni.

Dvoje mladih sportista, lekove koje su prvo, uz recepte, podigli u Vojnomedicinskom centru Novi Beograd, odneli su na adrese četiri porodice vojnih penzionera, koji su imali samo reči zahvalnosti za plemeniti gest naših vojnih sportista.
Današnje posete najstarijim sugrađanima za koje je na snazi zabrana kretanja, Jovana i Mihail započeli su na adresi u Bulevaru Milutina Milankovića, gde su lekove uručili general-majoru u penziji Simeonu Tumanovu.

- Svaka vam čast, ja podržavam ono što Vojska radi i sve ono što je uradila za dobrobit svih nas – reči su generala u penziji Tumanova koji je, kao nekadašnji vojni sportista, uz razgovor o sportu posebno zahvalio ovim mladim ljudima na lepom gestu.

Uz pitanje „Kako ste?“ karatistkinja Jovana i desetobojac Mihail započeli su posetu pukovniku u penziji Izetu Jahiću u Nehruovoj ulici, kome su takođe doneli lekove po koje sam nije bio u mogućnosti da ode. On je, uz reči zahvanosti, istakao da je dobrog zdravlja i da poštuje mere koje su na snazi.

Toplu dobrodošlicu vojni sportisti imali su i kod zastavnika prve klase u penziji Branka Karaća, koji je na vratima svog stana u novobegradskoj ulici Otona Župančiča primio lekove koje su mu Jovana i Mihail danas doneli. Zastavnik Karać kaže da ima 74 godine i da sluša savete i preporuke stručnjaka, a na kraju posete poželeo je dobro zdravlje i mnogo uspeha našim vojnim sportistima.

Lekova koji su na receptu za pukovnika u penziji Milorada Markovića, u VMC Novi Beograd nije bilo, pa su Mihail i Jovana svratili na njegovu adresu u ulici Luja Adamiča po zdravstvenu knjižicu, a zatim otišli do najbliže apoteke, kako bi tu potražili lekove. Zahvaljujući na tome što su mladi sportistu učinili za njega danas, pukovnik u penziji Marković je rekao da se oseća dobro, ali da mu u ovim danima najviše nedostaje šetnja, na koju je svakodnevno navikao.
Govoreći o današnjem humanom gestu, desetobojac Mihail Dudaš naglasio je da je, imajući u vidu mere zabrane kretanja za naše najstarije sugrađane, svestan situacije u kojoj se nalaze, pa je ovo bio način da im svakodnevne brige bar malo olakšaju.

- Mi sportisti trenutno nismo u mogućnosti da se bavimo svojim poslom, pa smo se u želji da pomognemo odazvali pozivu Vojske Srbije da na ovaj način pomognemo sugrađanima kojima je to potrebno – rekao je Mihail Dudaš, sa radošću što je njihov gest zaista puno obradovao vojne penzionere.

Karatisktinja Jovana Preković, svetska šampionka u karateu, istakla je da su danas bili u prilici da pomognu najstarijim sugrađanima i odnesu im lekove koji su im neophodni.

- Bili smo na četiri adrese gde žive vojni penzioneri, razgovarali sa njima, pitali ih kako su. Potrudili smo se da im, bar na kratko, današnji dan učinimo ispunjenijim – istakla je Jovana Preković dodajući da joj je zadovoljstvo što je u prilici da učini takav gest za one kojima je pomoć neophodna.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.04.2020
mp4 (60,86 MB)
Izjava Mihaila Dudaša
07.04.2020
mp4 (30,05 MB)
Izjava Jovane Preković
07.04.2020
mp4 (208,15 MB)
Dostava lekova vojnim penzionerima