Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.03.2020.

Ministar Vulin: Obuka u Vojsci Srbije ne odlaže se zbog vanrednog stanja i dodatnih zadataka




- Vojska Srbije ne sme i ne može da izgubi ni jednu svoju sposobnost bez obzira što je u toku vanredno stanje i što ima brojne nove zadatke kojima se do sada nije bavila, među kojima su obezbeđenje 17 migrantskih centara i skoro svih najznačajnijih medicinskih ustanova, kontola karantina za smeštaj osoba zaraženih koronavirusom i pomaganje Ministarstvu unutrašnjih poslova u uspostavljanju kontrole nad graničnim prelazima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska pripadnika Specijalne brigade koji u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ realizuju obuku sa bojevim gađanjem iz daljinski upravljane besposadne platforme „Miloš“.

- Naš prvi zadatak je da budemo spremni da odbranimo svoju zemlju i Srbe bez obzira gde oni žive, zato se nijedna obuka u Vojsci Srbije ne odlaže. Svi pripadnici Vojske Srbije imaju obavezu koju sprovode, da budu spremni i da se pripremaju za korišćenje novih sredstava. Besposadna platforma na daljinsko upravljanje „Miloš“ već je pokazala svoje kvalitete i sada je uvodimo u naoružanje Vojske Srbije. Veoma brzo kontingent malih „Miloša“ postaće deo Specijalne brigade i značajno će poboljšati naše sposobnosti – najavio je ministar Vulin, ponovivši da će pripadnici Vojske Srbije nastaviti da se pripremaju i obučavaju bez obzira koliko je teško i koliko drugih zadataka se nađe pred njima.
 
Prema rečima Stefana Savića iz Vojnotehničkog instituta, koji radi kao član istraživačkog i razvojnog tima na daljinski upravljanoj besposadnoj platformi „Miloš“, osnovna namena tog sredstva je zaštita ljudstva.
 
- Domet koje vozilo „Miloš“ može da uspostavi od komandno-upravljačkog vozila je oko dva kilometra usled optičke vidljivosti. Zajedno sa dometom mitraljeza od 800 metara to znači da je operater vozila udaljen 2,8 kilometara od borbene linije fronta. Ovo vozilo je efikasno za uništavanje ciljeva do 800 metara mitraljezom i do 350 metara bacačem granata. Dovoljno je malo da može da prođe kroz standardna vrata širine 80 centimetara, može da se popne uz stepenice pa se može koristiti i unutar objekata – rekao je Savić, spomenuvši da je „Miloš“ opremljen i termovizijskom kamerom koja može da uoči čoveka do 450 metara te da je sposoban i za dejstva noću.

Komandir posade na borbenoj platformi „Miloš“ stariji vodnik Nikola Nikolić rekao je da je današnje gađanje u Nikincima realizovano puškomitraljezom 7,62 mm M86 i bacačem granata 40 mm M16. On ističe da je obuka u gađanju iz daljinski upravljane besposadne platforme „Miloš“ veoma značajna za pripadnike Specijalne brigade pre svega zbog zaštite ljudstva, jer ljudstvo neće biti direktno izloženo dejstvima neprijateljske vatre već do neprijateljskih položaja može dopreti zahvaljujući borbenoj platformi.
 
Vodnik Bojan Pešić ističe da je danas bio prvi operater koji je realizovao gađanje i da je sve proteklo izuzetno uspešno. Iako je obuka bila intenzivna i složena, Pešić napominje da je ljudstvo sve uspešno savladalo i da će to doprineti povećanju njihovih borbenih sposobnosti.
 
Pripadnike Specijalne brigade na obuci danas su obišli i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.03.2020
mp4 (103,58 MB)
Izjava ministra Vulina
25.03.2020
mp4 (23,77 MB)
Izjava starijeg vodnika Nikolića
25.03.2020
mp4 (34,32 MB)
Izjava vodnika Pešića
25.03.2020
mp4 (80,46 MB)
Izjava Stefana Savića
25.03.2020
mp4 (84,65 MB)
Gađanje