Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2020.

Ministar Vulin: Vojna akademija je ponos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije




Vojska Srbije poklanja veliku pažnju vojnom obrazovanju, a svaki kadet Vojne akademije, vojni gimnazijalac i učenik Srednje stručne vojne škole trebalo bi da zna da ga u vojnoobrazovnim ustanovama očekuju najbolji profesori, veoma dobri uslovi, sigurna i stabilna karijera – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u pratnji rektora Univerziteta odbrane general-potpukovnika Gorana Radovanovića i načelnika Vojne akademije general-majora Bojana Zrnića, na Vojnoj akademiji obišao novoformirane kabinete Geografsko informacionog sistema i taktike i prisustvovao danu „Otvorenih vrata“, aktivnosti koju Vojna akademija organizuje svake subote tokom trajanja konkursa za upis učenika u vojne škole.

- Sve što budu naučili na Vojnoj akademiji jednog dana preneće nekim novim vojnicima, nekim novim generacijama i sve što budu učili koristiće im da rade svoj posao - da čuvaju svoju zemlju. U Vojnoj akademiji zaista može da se stigne do najviših naučnih znanja. Ovde možete da dođete u kontakt ne samo sa vojnom naukom, već i sa brojnim tehničkim naukama koje su na nivou bilo kog svetskog univerziteta. Svaki polaznik Vojne akademije treba da zna da će se o njemu ovde brinuti, da su mu ovde obezbeđeni apsolutno svi uslovi za rad, učenje, bavljenje sportom i da će ovde provesti dobro vreme gde će rasti kao zdrav i uspešan čovek – istakao je ministar Vulin.
 
Vojna akademija je ponos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane i podsetio da su oficiri koji su završili Vojnu akademiju čuvali svoju zemlju nebrojeno puta uključujući i suprotstavljanje NATO agresiji.
 
- Radujemo se svakom novom kadetu, gimnazijalcu, polazniku Srednje stručne vojne škole i svakom detetu čiji roditelji dovoljno veruju svojoj zemlji i svojoj vojsci da nam ih daju. Ono što svaki roditelj treba da zna je da ćemo o njihovoj deci ovde brinuti i da o njima brinu najbolji od nas – poručio je ministar Vulin.
 
Načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić podsetio je da svi zainteresovani za upis u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu, svoje prijave mogu podneti do 15. marta.

- Danas je na Vojnoj akademiji dan „Otvorenih vrata“, kojem se pridružio i ministar odbrane. Ministru smo pokazali nove kabinete koje smo uspostavili -  kabinet Geografsko informacionog sistema i kabinet koji je vežbovno komandno mesto za taktiku i dogovarali smo sa ministrom odbrane pravce dalje organizacije i infrastrukture Vojne akademije. Takođe, imali smo kratak susret sa kandidatima i njihovim roditeljima, koji su došli da se bolje upoznaju sa uslovima života i rada na Vojnoj akademiji – rekao je general Zrnić.
 
Među onima koji su danas iskoristili akciju „Otvorena vrata“ da se bolje informišu o upisu u Vojnu akademiju bio je i Nikola Kojić iz Vršca.
 
- Završio sam Srednju ekonomsku školu u Alibunaru. Vojnu akademiju volim od malena, a da je upišem privukle su me prezentacije održane u našoj školi – objašnjava Nikola motive svog dolaska, dodajući da se uveliko priprema za prijemni iz matematike i da se nada da će mu fizički deo prijemnog ispita dobro ići budući da se bavi sportom.

Simona Janković je srednjoškolka u Vazduhoplovnoj akademiji i smatra da je smer vazduhoplovstva na Vojnoj akademiji prirodan nastavak njenog obrazovanja.
 
- Od malena sam želela da postanem pilot i za to imam podršku roditelja. Za Vojnu akademiju sam se odlučila zato što daje najkvalitetnije znanje i može da se napreduje. Dosta sam informisana o upisu, pošto imam drugove koji su već upisali smer vojnog vazduhoplovstva, ali smatram da treba da se pogleda prostor u kome ću da živim narednih pet godina – ističe Simona, ne krijući da je zadovoljna svime što je danas videla na Vojnoj akademiji.
 
Dejan Badža je oficir u penziji i jedan od roditelja koji je došao da podrži svoje dete u želji da upiše Vojnu akademiju.
 
- Došao sam da podržim ćerku koja želi da upiše vazduhoplovstvo na Vojnoj akademiji. Dajem joj punu podršku, a želim sreću i ostalim kandidatima, s obzirom na to da Vojna akademija daje odlične i stručne kadrove i brine o svojim đacima. Biće mi veoma drago da moje dete prođe kroz sve selektivne preglede i nastavi svoj životni put u Vojsci Srbije – rekao je Dejan Badža, spomenuvši da u njegovoj porodici vojni poziv ima tradiciju jer je i njegov otac bio vojno lice.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.03.2020
mp4 (106,17 MB)
Izjava ministra Vulina
07.03.2020
mp4 (56,32 MB)
Izjava generala Zrnića
07.03.2020
mp4 (34,86 MB)
Izjava Nikole Kojića
07.03.2020
mp4 (49,52 MB)
Izjava Simone Janković
07.03.2020
mp4 (47,83 MB)
Izjava Dejana Badže
07.03.2020
mp4 (125,28 MB)
Obilazak