Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.02.2020.

Ministar Vulin: Srbiju sada čuva bolja i sigurnija vojska




Naša protivvazduhoplovna odbrana je mogo jača nego što je bila, a pripadnici Vojske Srbije obučeni su i već sada spremni za rad na novim sredstvima koja su nabavljena i u stanju su da od ovog trenutka brane naše nebo i našu zemlju, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin upitan da prokomentariše poslaničko pitanje na današnjoj sednici Narodne skupštine o tome da li je realno da u narednom periodu Vojska Srbije još više ojača svoju protivvazduhoplovnu odbranu.

Nova sredstva nabavljena za Vojsku Srbije, poput PVO sistema Pancir S1, helikoptera H-145, Mi-35, ne samo da su nova, već su i najsavremenija i najmodernija u svojoj klasi, ističe ministar Vulin i podseća da je PVO sistem NEVA bio nabavljen 1975. godine, a poslednji KUB-ovi 1983. godine, kao i da od tada, pa do 2012. godine - kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, nije bilo nabavljeno nijedno moderno protivvazduhoplovno sredstvo.

Do 2012. godine, ističe ministar Vulin, bilo je dana kada nijedan avion „lovac“ nije mogao da poleti niti je bio u stanju da čuva suverenitet naše zemlje, jer nije bilo ni guma, ni goriva, ni municije, kao i da je bilo dana kada nije bilo dovoljno hrane za vojsku pa je vojska bila puštana da ide kući da jede samo da se ne bi trošilo i to malo rezervi kojih je bilo. Takođe, ministar Vulin podseća da je od 2000. do 2012. nabavljeno samo osam raketa za MiG-ove, a da danas Vojska Srbije ima 14 aviona MiG-29.

Danas, svaki pripadnik Vojske Srbije ima po dve uniforme M-10 i još jednu radnu M-93, pešadinci imaju novu obuću, a za letače, osim savremenih vazduhoplova, nabavljeni su i najbolji kombinezoni, naočare, rukavice, jakne i to baš onakve kakve su sami tražili da budu.

Ministar Vulin je rekao i da su plate pripadnika Vojske Srbije danas znatno veće nego u odnosu na 2008. godinu, za koju se govorilo da je bila najbolja bar što se tiče plata. Sve jedinice vojske i sve kasarne snabdevene su municijom, hranom i gorivom u većem procentu nego što je ikada bio slučaj, naglasio je ministar Vulin.

Baš zato što se Vojska Srbije oprema i jača, veći su napadi na našu zemlju, poručuje ministar Vulin i dodaje samo kada su Srbija i njena vojska slabe, samo tada nas ne napadaju i onda smo svima dobri. On dodaje da treba da znamo da nas napadaju i zbog toga što je Aleksandar Vučić, vrhovni komandant naše vojske, stvorio bolju vojsku.

Zahvaljujući Narodnoj skupštini, koja je podržala strategije kojima je regulisana nacionalna odbrana i naši stavovi o budućnosti naše odbrane, dodao je ministar Vulin, prvi put smo smogli snage da kažemo da nećemo biti članica NATO pakta niti bilo kog drugog pakta, i da ćemo čuvati Srbe gde god da žive.

- Mi smo imali vojsku, u kojoj su od slavnih, herojskih 72. i 63. brigade, napravili bataljone. Sada imate vojsku koja ih je vratila u brigade, koja svoje najbolje jača i omogućava im da napreduju, da se školuju i obrazuju i da dobijaju više činove, veće plate i sve bolju opremu. Naša vojska, po projektu 1500 i 1500 plus je opremljena najsavremenijim noćnim nišanima, najsavremenijim streljačkim naoružanjem, najboljim uniformama koje sami pravimo na šta smo jako ponosni – naglasio je ministar Vulin dodavši da je prošle godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno 49 novih sredstava, što nije bilo ni u doba JNA, kada je rekord bio uvođenje osam sredstava.

Ministar Vulin je najavio da će na paradi povodom Dana Vojske biti prikazano sve najnovije što je nabavljeno i uvedeno u naše naoružanje, i zahvalio narodnim poslanicima što su svojim odlukama i neprekidnom podrškom doprineli upravo takvoj vojsci.

- Ovo je vojska kojom možemo da se ponosimo i koja je u stanju da sačuva Srbe gde god da žive, ali i našu Srbiju – poručio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je na kraju svog obraćanja zaključio da živimo u jednoj boljoj Srbiji, modernijoj Srbiji, koju čuva jedna bolja i sigurnija vojska u kojoj su ljudi vrhunske patriote i profesionalci.

- Sada imaju vrhovnog komandanta i državno rukovodstvo koje je u stanju da im pomogne, da ih sačuva i koje je u stanju da im vrati poljuljanu veru kada su već prestali da veruju da će ih Srbija čuvati i da će ih Srbija razumeti – zaključio je ministar Vulin.