Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2020.

Ministar Vulin položio venac na Spomenik „Minsk – grad heroj“




Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je danas venac na spomenik „Minsk – grad heroj“ i odao poštu žrtvama nacističkog terora za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata. Ceremoniji je prisustvovao i ministar odbrane Belorusije general-major Viktor Hrenin.
Nakon toga, ministri odbrane Srbije i Belorusije obišli su Beloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata.
 
Prestonici Belorusije dodeljeno je 26. juna 1974. godine zvanje „grada heroja“ za hrabrost i odlučnost njenih stanovnika tokom fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Kako bi se ovekovečilo zvanje, koje grad i svi njegovi stanovnici zaslužuju, Vlada je odlučila da izgradi memorijalni kompleks "Minsk - grad heroj". Centralni deo memorijalnog kompleksa je stela (obelisk) &39;&39;Minsk - grad heroj&39;&39;. Otvoren je 1985. godine u čast 40. godišnjice Velike pobede.
 
Beloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata otvoren je za posetioce 22. oktobra 1944. godine u Minsku. Predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko doneo je 2010. godine odluku da se izgradi nova zgrada muzeja. Ceremonija svečanog otvaranja održana je 2. jula 2014. godine, uz prisustvo predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.
 
Muzej ima 10 izložbenih sala i salu Pobede. Muzejska zbirka raspolaže sa više od 154.000 muzejskih predmeta, naučne i istorijske građe.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.02.2020
mp4 (132,74 MB)
Polaganje venca i obilazak muzeja