Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.02.2020.

Ministru Šojguu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane



U Domu Garde na Topčideru danas je održana svečanost povodom dodele počasnog doktorata Univerziteta odbrane u Beogradu ministru odbrane Ruske Federacije generalu armije Sergeju Šojguu. 

Počasni doktorat ministru Šojguu uručio je rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik docent dr Goran Radovanović, u prisustvu ministra odbrane Aleksandara Vulina, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i brojnih gostiju. 

Obraćajući se okupljenima u Domu Garde nakon uručenja počasnog doktorata, ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu najpre je čestitao Dan državnosti građanima Srbije i poželeo sreću, blagostanje i uspehe u ime mira i prosperiteta Srbije. On je zatim istakao da je za njega velika čast da bude počasni doktor jedne od najčuvenijih visokoškolskih ustanova Republike Srbije.

Današnja ceremonija, kako je istakao ministar Šojgu, naglašava visok nivo partnerstva između Srbije i Rusije u sferi odbrane. Svake godine u porastu je broj bilateralnih aktivnosti ministarstava odbrane. On je podsetio da se svake godine održavaju zajedničke vežbe, različitih vrsta i rodova vojske. On je istakao da je poboljšana saradnja i kada je reč o obuci. Razvoj vojne saradnje, kako je dodao, doprinosi davnašnjim dubinskim vezama i duhovnoj bliskosti dva naroda.

Kako je istakao ministar Šojgu, tokom vekova, rame uz rame, mi smo ratovali protiv zajedničkog neprijatelja. Zajedno smo ratovali za oslobođenje Balkana i branili nezavisnost u 20. veku. Rusija je podržavala Srbiju i tokom NATO bombardovanja 1999. godine, naglasio je ministar Šojgu i podsetio na junački skok ruskih desantnika u Prištini za uspostavljanje kontrole nad aerodromom Slatina.

Agresija NATO dovela je do jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv „Kosova“, podsetio je ruski ministar odbrane, ali i do teških posledica i žrtava među civilnim stanovništvom i rušenja infrastrukture.

Danas Srbija gradi novi život, uz rukovodstvo zemlje koja u dosta komplikovanim uslovima vodi samostalnu spoljnu politiku i na strani je Rusije u borbi protiv iskrivljavanja istorije. Ministar Šojgu je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina od završetka najkrvavijeg rata u ljudskoj istoriji. Zajednička borba protiv sledbenika Hitlera postala je značajna etapa u odnosima između naših zemalja, pa je posebno važno, kako je naglasio ministar Šojgu, da na Paradi pobede 9. maja, ruski i srpski vojnici marširaju zajedno Crvenim trgom u jednom stroju.

Ministar Šojgu je, na kraju obraćanja,  zahvalio na visokoj oceni njegovog truda i na dodeli počasnog doktorata Univerziteta odbrane, dodajući da će i dalje raditi sve u cilju jačanja prijateljskih veza između naroda i vojski Rusije i Srbije.

Nakon svečanog uručenja počasnog doktorata generalu Šojguu, ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin istakao je da se vrednost jedne nagrade meri po tome ko vam je daje i po vrednosti onoga ko je prima.

- Danas, gospodine ministre i druže generale, učinili smo vam čast. Vi ste postali doktor institucije koja u svom sastavu ima Vojnu akademiju koja 170 godina obučava srpske oficire kako da brane svoju zemlju. Seljački sinovi su u ovoj Akademiji, ovoj školi, naučili da postanu generali, vojvode, pobednici iz Prvog i Drugog svetskog rata, boreći se za pravo da opstane njihov srpski narod u građanskom ratu na prostoru bivše SFRJ. Ovde, na ovom mestu, u ovoj školi, naučili su i obučili su se borci, junaci, slavni generali, koji su dali odsudni otpor NATO agresiji, čuvajući našu zemlju i naše pravo da postojimo. Baš ovde, u ovoj visokoj instituciji, naučili su da se od neprijatelja, ma koliko bio velik i moćan, ne beži i ne uklanja, i da se uvek i po svaku cenu ostane dosledan uspomene na slavne pretke – naglasio je ministar Vulin.

Ministar Vulin je podsetio da su tu srpski sinovi učeni kako da postanu vojnici, ali da su ih majke učile, samim rođenjem, da je sloboda iznad svega i da za nju vredi živeti i da se za nju vredi roditi, da zbog nje vredi i umreti.

- Učinili ste nam veliku čast, gospodine ministre, što se među naše, među doktore nauka ove visoke institucije, upisuje ministar odbrane Ruske Federacije, general armije, heroj Ruske Federacije. Učinili ste nam čast što možemo da vas zovemo svojim, i što naši kadeti jednog dana mogu da govore o vama kao o nekom od koga su učili i od koga se ima šta i koliko naučiti.

- Učinili ste nam čast, jer uz vrhovnog komandanta oružanih snaga Ruske Federacije predsednika Putina, vi ste od jedne demoralisane gotovo prežaljene armije, koja gotovo jedva da je bila u stanju da sačuva svoju teritoriju, napravili vojsku koja je bez premca u svetu, vojsku koja je u stanju da sačuva svoj narod, gde god da je, vojsku koja je u stanju da sačuva mir. Mir u kome živi Ruska Federacija, nije nikakva posledica odluke ili milosti neprijatelja, mir u kome živite je posledica snažne i moćne vojske, sposobne da sačuva mir. Nema mira bez vojske koja je u stanju da mir sačuva, da ga osnaži – naglasio je ministar Vulin dodajući da su oružane snage Ruske Federacije danas snažna vojska koja vodi računa o svakom svom pripadniku i koja na svakoj tački kugle zemaljske može da deluje i zaštiti i odbrani prijatelja i saveznika.

Sve što ste uradili, rekao je ministar Vulin obraćajući se generalu Šojguu, čini vas više nego dostojnim tog visokog priznanja.

- Gospodine generale, kada vam Srbi kažu da znate sve o vojsci, da znate sve o ratovanju, onda budite sigurni da su u pravu. Malo je naroda u svetu koji za sebe mogu da kažu da su toliko puta bili u ratovima, i toliko puta i mimo svake nade pobedili. Kada mi kažemo da smo ponosni na svaki vaš uspeh, i da ga doživljamao kao svoj, onda znajte da govorimo istinu. Baš kao što i svaku vašu ranu i ranu vašeg naroda doživljavamo kao svoju muku i kao svoj bol. Dobro ste došli u redove naše Akademije i Univerziteta i uvek ste dobrodošli u svako mesto gde ima Srba. Nemojte nikada zaboraviti da mi Srbi dobro znamo onu veliku istinu da “u politici među velikim silama nema prijatelja, već ima samo interesa”, i to je istina za svakoga osim za onoga ko je upoznao našeg druga i brata ministra odbrane Sergeja Šojgua – naglasio je ministar Vulin.

Obrazlažući odluku te visokoškolske ustanove, rektor Univerziteta odbrane general Radovanović istakao je da imajući u vidu da je ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu podrškom u oblasti vojnog obrazovanja pružio izuzetan doprinos razvoju vojnog školstva Republike Srbije, na inicijativu ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina i njegov predlog kao rektora Univerziteta odbrane, shodno Pravilniku, Senat Univerziteta odbrane, u svojstvu najvišeg stručnog organa te ustanove, doneo je odluku da generalu armije Sergeju Kužugetoviču Šojgu dodeli priznanje počasnog doktorata Univerziteta odbrane u Beogradu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.02.2020
mp4 (74,18 MB)
Obraćanje generala Radovanovića
17.02.2020
mp4 (276,77 MB)
Obraćanje ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua
17.02.2020
mp4 (501,75 MB)
Obraćanje ministra Vulina
17.02.2020
mp4 (205,04 MB)
Dodela počasnog doktorata