Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2020.

Ministar Vulin: Domaće naoružanje na helikopteru H-145 je veliko priznanje za naše inženjere



U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" nastavljeno je ispitivanje našeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR i koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi  - raketnog lansera 80 mm i gondole sa mitraljezom 12,7 mm na helikopteru H-145, u dnevnim i noćnim uslovima, ovoga puta iz leta. Naši i nemački stručnjaci su zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

- Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera H-145 je veliko priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao ispitivanju u Nikincima.

- Svaka letelica koja pripada Ministarstvu odbrane mora biti osposobljena da se ponaša kao vojna, što znači da mora da nosi naoružanje i mora da bude u stanju i da ga upotrebi. Imali smo priliku da vidimo da je domaće naoružanje efikasno, da se dobro primenjuje i da ćemo u budućnosti biti u stanju da ga nudimo svetskom tržištu. Onaj ko je u stanju da proizvede, onaj ko može da proizvede ovakvo naoružanje, onaj ko može da ga stavi na najbolji svetski helikopter u svojoj klasi je u stanju da to i proda i unovči i da na taj način pokaže koliko odbrambena industrija Srbije ima prostora na svetskom tržištu – zaključio je ministar Vulin.
 
Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da smo ranije imali prilike da vidimo deo ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti  na poligonu “Nikinci” sa gađanjem iz leta. 
 
- Završeni su svi opiti koji se tiču bezbednosti i integracije sistema za upravljanje vatrom HForce i elektronike ova dva oružja na tom helikopteru. Ispaljeno je više desetina raketa i više hiljada metaka 12,7 mm, a sada smo imali priliku da vidimo i gađanje punim rafalom od sedam raketa iz lansera 80 mm i odgovarajući broj gađanja mitraljezom 12,7 mm – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da se ispitivanja nastavljaju i tokom naredne nedelje, čime će program opitovanja sa bojevim gađanjem biti završen.
 
Rezultati ispitivanja su, prema njegovim rečima, vrlo dobri.

- Ono što nam kažu nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu je da su vrlo zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem HForce – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.
 
Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković istakao je da je izvedeno ispitivanje naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na helikopteru H-145.
 
- To je za nas izuzetno značajno ispitivanje koje potvrđuje da smo mi sposobni da razvijamo naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima  Kao što smo mogli da vidimo, naoružanje funkcioniše ispravno i predstoji nam dalji rad na razvoju raketa za sedmocevni lanser koji je ispitan ovde, kako od nevođenih, tako i vođenih raketa kojima se može dalje oplemeniti ovaj sistem naoružanja – istakao je pukovnik Pavković.
 
Ispitivanju na poligonu "Nikinci" prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.01.2020
mp4 (58,48 MB)
Izjava ministra Vulina
31.01.2020
mp4 (108,38 MB)
Izjava pomoćnika ministra Miloradovića
31.01.2020
mp4 (54,75 MB)
Izjava pukovnika Pavkovića
01.02.2020
mp4 (104,63 MB)
Opitovanje