Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2020.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je danas državnoj ceremoniji odavanja počasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta – 27. januara, kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Državnu ceremoniju predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a vence su položili i predstavnici Vlade Srbije i Narodne Skupštine Republike Srbije, predstavnici Grada Beograda, članovi diplomatskog kora, nekadašnji zatočenici logora, potomci žrtava, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, udruženja i građani.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih nacija da poštuju sećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, s ciljem da se pokaže odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Drugi svetski rat odneo je više miliona nedužnih žrtava. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor “Crveni Krst” u Nišu samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.