Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2020.

Obuka na borbenim helikopterima Mi-35



Ministar Vulin: Razvoj Srbije prati i razvoj vojske
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića, prisustvovali su letačkoj obuci pripadnika Vojske Srbije na borbenim helikopterima Mi-35 na aerodromu "Narednik - pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.
 
Ministar Vulin je rekao da se Vojska Srbije obnavlja kao što nije decenijama. "Zahvaljujući upornosti predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića nabavljamo najbolja sredstva i naši piloti prvi put u svojoj karijeri imaju i najbolje i najnovije letelice. Razvoj države Srbije prati i razvoj vojske", poručio je ministar odbrane.
 
On se uverio u dostignuti stepen obučenost posada, kao i u vrhunske performanse helikoptera Mi-35, koji važi za jedan od najboljih jurišnih helikoptera, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima.
  
Osnovne odlike Mi-35 su velika vatrena moć i snažan oklop, a nabavkom ovih letelica Srbija je dobila savremene borbene helikoptere za podršku kopnenih i specijalnih snaga. 
 
Helikopteri Mi-35 se u osnovnoj nameni upotrebljavaju za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga Kopnene vojske. Pored toga mogu izvoditi dejstva i po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti vazdušni transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranja timova.
 
Helikopteri Mi-35 poseduju zaštitu od dejstava pešadijskog naoružanja i opremljeni su savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.01.2020
mp4 (61,06 MB)
Obuka na borbenim helikopterima Mi-35