Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2020.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana”




Dan Medija centra „Odbrana“ i 141. godina vojne štampe u Srbiji obeleženi su svečanošću u beogradskom Domu Vojske Srbije, kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i brojni gosti.

U ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, pripadnicima Medija centra „Odbrana“ praznik ustanove čestitao je državni sekretar Živković rečima da "Medija centar "Odbrana" i danas, kao i u godinama za nama, uspešno realizuje poverenu misiju na novinsko-informativnom, kulturno-umetničkom i izdavačkom planu, čime značajno doprinosi afirmaciji rezultata rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i promociji vrednosti koje su uzidane u temelj našeg nacionalnog bića."

- Iz ove kuće srpskog vojnog etosa čuje se glas naše vojske, koji je u saglasju sa vrednostima na kojima oduvek počiva srpska država. Za činjenicu da Vojska Srbije uživa najveće poverenje građana, čime se ponosimo jer je naš zadatak da služimo svojoj državi i svom narodu, deo zasluga sigurno pripada i Medija centru "Odbrana" - poručio je Živković.

Spremnost vojske da izvršava zadatke kroz misije koje su joj dodeljene, javnosti je predstavljena zahvaljujući istinitom, proverenom i odgovornom izveštavanju na stranicama magazina "Odbrana", rekao je državni sekretar Živković, dodajući da Medija centar "Odbrana" i kao vojni izdavač uživa prepoznatljiv ugled u Srbiji.

- Ova ustanova, inspirisana tradicijama, istovremeno držeći korak sa modernim tokovima, u svim oblastima delovanja izrasla je na ponos svih nas u jedinstvenog čuvara vojničkih vrednosti i uspomene na bogatu istoriju srpske vojske - istakao je Živković.

Obraćajući se prisutnima, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin naglasio je da je zahvaljujući predanom radu svih pripadnika, Medija centar "Odbrana" i u 2019. godini uspeo u nastojanjima da doprinese ugledu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Uvereni smo da neće izostati razumevanje i podrška za naše napore, kako bismo svi zajedno i u vremenu pred nama ostali dostojni slavnih predaka i dali dobar odgovor očekivanjima budućih pokolenja - poručio je pukovnik Karapandžin.

Tradicionalno, na današnjoj svečanosti dodeljena je Novinarska nagrada „Ivan Marković“ za najbolji novinarski prilog u 2019. godini. Nagradu za tekst „Izmilelo 400 netaknutih tenkova Vojske Jugoslavije – u NATO šok", objavljen u listu „Večernje novosti“ 9. juna 2019. godine, autoru teksta Radetu Dragoviću uručio je državni sekretar Aleksandar Živković.

Ove godine dodeljeno je i Specijalno priznanje redakciji „Sputnjika“, za filmski serijal povodom 20. godišnjice odbrane od NATO agresije, koji sadržajano i dokumentarno bogato pruža pregled političkih i vojnih dešavanja tokom 78 dana agresije nad SR Jugoslavijom. Glavnoj i odgovornoj urednici Sputnjika Ljubinki Milinčić priznanje je takođe uručio državni sekretar Živković.

Tradicionalno priznanje za saradnika godine - Plaketa Ministarstva odbrane, dodeljena je Beogradskom sajmu. Priznanje je pomoćniku generalnog direktora Beogradskog sajma Miodragu Vuleviću uručio načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Mihailo Zogović.

Plaketa Medija centra "Odbrana" za saradnika godine magazina "Odbrana" dodeljena je Vladi Raduloviću, a za autora godine u oblasti izdavačke delatnosti Dževadu Galijaševiću, autoru knjige "Zemlja beznađa - Bosna i Hercegovina i Bošnjaci između juče i sutra".

Plaketu Medija centra "Odbrana" za saradnika godine, dodeljenu Galeriji slika "Sava Šumanović" iz Šida, primila je direktorka galerije Vesna Burojević, a Plaketu dodeljenu Prvom beogradskom pevačkom društvu, primio je predsednik hora i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Dan Medija centra "Odbrana" obeležava se kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je izašao prvi broj vojnog lista "Ratnik", čiju tradiciju nastavlja magazin "Odbrana".
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.01.2020
mp4 (120,48 MB)
Svečanost