Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.12.2019.

Ministar Vulin: Vučić nikada ne beži od zameranja




"Ne mogu da prihvatim da Aleksandar Vučić beži od zameranja bilo kome pa ni zapadu", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Narodnoj skupštini odgovarajući poslaniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju. "Vi znate koliko je napadan, sa koliko ga strana napadaju, znate da ova ulična okupljanja nisu bez podrške zapada. Vi dobro znate da svako njegovo viđanje sa Vladimirom Putinom, Si Đinpingom naiđe na vrlo burne reakcije zapada. Znate da je on jedini čovek u Evropi i jedini političar u ovom delu sveta koji je imao hrabrosti da kaže da neće da uvede sankcije Rusiji, koji je imao hrabrosti da kaže - da, kupiću sve što mi je potrebno sa istoka, kada je u pitanju naoružanje, izlažući se time opasnosti od sankcija. Ja ne znam, možda će nam uvesti sankcije zbog svega što smo kupili. To je vrlo moguće. Šta da radimo, nismo se rukovodili time. Vi znate da je on jedini čovek koji je glasno rekao da nikada neće učestvovati u antiruskoj histeriji", rekao je ministar odbrane.
 
Ministar Vulin je istakao da mi "hoćemo da sarađujemo, da učimo, radimo i to je način da naša vojska napreduje i jedini način da naša vojska jača". "Ne može se staviti jednakost ispred naprednjačke Vlade i onih koji su bili pre nas. Nikako. Ni u jednom ekvivalentu ne može se staviti ni na koji način znak jednakosti. Mi vodimo računa samo i jedino o srpskim interesima i takvu vojsku pravimo".
 
Skrenuo je pažnju na još jedan važan detalj. "Do 2012. godine ruski ambasador nije ušao u Ministarstvo odbrane. Znate, to bi bilo podjednako ludo kao da kažete da američki ambasador nikada ne uđe u Ministarstvo odbrane. Ne možete vi ignorisati najveće svetske sile, morate razgovarati sa svakim od njih. To su radili. Ovo je prvi put da se ODKB pominje u strategijskim dokumentima gde mi jasno kažemo da hoćemo saradnju sa njima i već je sprovodimo. I za vaše znanje, mi smo sa ODKB-om ove godine imali dve vojne vežbe, to nikad nije bilo. Sa NATO paktom tri vojne vežbe. Sa Ruskom Federacijom šest vojnih vežbi, kao i sa SAD. Da ne govorimo o desetinama aktivnosti koje imamo bilateralno sa raznim zemljama. Sa Belorusijom ćemo iduće godine imati 36 zajedničkih aktivnosti. Belorusija ima više zajedničkih aktivnosti samo sa Rusijom, ni sa kim drugim na svetu. Nije baš da smo susedne zemlje i da smo najbliži. Govori se o političkoj orijentaciji slobodnih naroda koji se ponašaju tako. Iduće godine radujem se istorijskoj vojnoj vežbi sa Narodnom Republikom Kinom, odnosno Narodnooslobodilačkom armijom NR Kine. To nikad nije bilo. To govori o Kini koja nije član ni jednog vojnog bloka. To govori o promenjenom položaju naše države i naše vojske", rekao je ministar Vulin.