Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.12.2019.

Promocija zbornika Vojnog arhiva i Istorijskog arhiva Požarevac




Promocija zbornika dokumenata „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za okrug požarevački, 1941-1944“ održana je danas u amfiteatru Odseka za simultano učenje na daljinu u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

Zbornik, čiji su izdavači Vojni arhiv Instituta za strategijska istraživanja Unverziteta odbrane i Istorijski arhiv Požarevac, priredili su dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.  

Na promociji su govorili rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, direktor Istorijskog instituta iz Beograda prof. dr Aleksandar Rastović, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić i prof. dr Ivana Krstić Mistridželović iz Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

Priređivači Zbornika izvršili su odabir i objavili dokumenta koja ukazuju na značaj i suštinu organizacije okružnih načelstava u okviru sistema lokalne uprave. U prvom tomu objavljeni su izveštaji i naredbe za period od 1941. do 1942. godine, dok drugi tom obuhvata dokumenta iz 1943. i 1944. godine. Izveštaji Okružnog načelstva u Požarevcu pružaju detaljne informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i način na koji su okružna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkim pokretima na teritoriji okruga.

Objavljivanjem dvotomnog zbornika „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za okrug požarevački, 1941-1944“ omogućena su dalja istraživanja istorije okupirane Srbije i Požarevačkog okruga u Drugom svetskom ratu.

Današnjoj promociji prisustvovali su načelnik Vojne akademije general-major prof. dr Bojan Zrnić, prorektor za kvalitet i razvoj pukovnik prof. dr Boban Đorović, direktorka Instituta za strategijska istraživanja prof. dr Jovanka Šaranović, polaznici Generalštabnog i Komandno-štabnog usavršavanja, predstavnici Univerziteta odbrane i kadeti.  
 
photoFOTOGALERIJA