Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2019.

Obeležena 105. godišnjica Kolubarske bitke




Državnom ceremonijom kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca, danas je obeležena 105. godišnjica Kolubarske bitke. Organizator svečanosti bio je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac.
 
Polaganjem venaca kod Spomenika srpskom ratniku i službom u Spomen-hramu sa kosturnicom svetog Dimitrija, u čijoj kripti počiva više od 40.000 srpskih i austrougarskih vojnika, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Opštine Lazarevac, članovi udruženja koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova i brojni građani, odali su poštu srpskim ratnicima, učesnicima Kolubarske bitke.
 
Kolubarska bitka predstavlja udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile, koja je iz defanzive uspela da tok borbi preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju.
 
Taktika, primenjena od strane generala Živojina Mišića, odlikovanog činom vojvode nakon pobede na Kolubari, predstavlja jedinstveni primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo jednu od najznačajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu.
 
photoFOTOGALERIJA