Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.11.2019.

Porodice palih boraca u NATO agresiji i veterani iz Crne Gore posetili izložbu "Odbrana 78"




Članovi porodica palih boraca u NATO agresiji sa teritorije Crne Gore, ratni veterani i članovi Udruženja boraca ratova 1990. godine Crne Gore obišli su danas izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda i postavku „Junaci otadžbine poginuli za vreme NATO agresije 1999. godine“ u galerijskom prostoru Vojnog muzeja u Balkanskoj ulici.

Kroz izložbu ih je vodio načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin, a obilasku je prisustvovao i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić.

Govoreći o utiscima, predsednik Udruženja boraca ratova 1990. godine Crne Gore Radan Nikolić, koji je predvodio delegaciju, istakao je da je postavka zadivljujuća.

- Postavka je tako dokumentovana da nas vraća u  te godine i podseća na sve one žrtve koje je dala Srbija i koju su dali, posebno, Srbi, Crnogorci i ostali nealbanci na Kosovu i Metohiji. Vidim po porodicama poginulih, da zaista ovo što je uradilo Ministarstvo odbrane Republike Srbije zaslužuje svaku pohvalu i moja je preporuka da svako ko i slučajno dođe u Beograd, bez obzira odakle dolazi, da svrati i pogleda ovu izložbu da bi videli kakav je tih godina, 1998. i 1999. godine, izvršen zločin nad Srbijom i Saveznom Republikom Jugoslavijom - naglasio je Nikolić.

Jak utisak izložba "Odbrana 78" je ostavila i na Milorada Zečevića iz Pljevalja, oficira u rezervi. 

- Ja bih dao naslov čitavom ovom prostoru "Samo se istinom zbori kroz tminu" - istakao je Zečević nakon obilaska. On je pozvao sve ljude koji imaju imalo patriotizma da sa svojom decom i unučićima vide izložbu i sve ono što se dešavalo sa našom domovinom.

Poseta multimedijalnoj i interaktivnoj izložbi „Odbrana 78“, autora Dušana Jovovića, bila je prilika da se obiđe postavka koja na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, a posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je bilo i mnoštvo dece.

Izloženi eksponati su originalni, uključujući delove oborenog američkog „nevidljivog“ aviona F-117A i F-16, lične predmete i fotografije vojnika i policajaca koji su se borili za slobodu otadžbine.

Obilazak je nastavljen posetom izložbene postavke „Junaci otadžbine-poginuli za vreme NATO agresije 1999. godine“, koja je posvećena poginulim i nestalim braniocima otadžbine tokom oružanih dejstava na teritoriji Kosova i Metohije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.11.2019
mp4 (74,08 MB)
Izjava Radana Nikolića
24.11.2019
mp4 (56,52 MB)
Izjava Milorada Zečevića
24.11.2019
mp4 (112,79 MB)
Obilazak izložbe