Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2019.

Predavanje ruskog geopolitičara prof. dr Dugina na Univerzitetu odbrane




Jedan od najpoznatijih filozofa, sociologa i geopolitičara sadašnjeg trenutka  prof. dr Aleksandar Geljevič Dugin održao je danas na Univerzitetu odbrane predavanja posvećeno evroazijskom geopolitičkom diskursu i bezbednosti evropskog prostora, koje je organizovao Institut za strategijska istraživanja.

Današnjem predavanju prof. dr Dugina prisustvovali su državni sekretar Aleksandar Živković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, pripadnici Univerziteta odbrane, slušaoci Škole nacionalne odbrane, generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja i brojni drugi predstavnici akademske zajednice.

Govoreći o svetskom poretku u kome se sada nalazimo, jer je kako kaže „to veoma važno da bismo razumeli sadašnje bezbednosne i odbrambene pretnje i izazove“, prof. dr Dugin je poručio da živimo u prelaznom trenutku od jednopolarnosti ka višepolarnom poretku.

Podsetivši da se u poslednjih 30-40 godina smenilo tri svetska poretka: dvopolarni sistem – u kojem su odlučujući faktori bili kapitalistički i sicijalistički; jednopolarni trenutak – u kojem je Zapad imao preimućstvo da, posredstvom globalizavije, ubedi svet da su njihove vrednosti univerzalne za sve i, naposletku, tu je višepolarni sistem – koji je u nastajanju.

Prof. dr Dugin objašnjava da je svaki od tih sistema suštinski promenio i menja značenje pojmova bezbednosti, odbrane, terorizma, pretnji, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Višepolarni svet koji nastaje ima već formiranu evroazijsku Rusiju, Zapad, Kinu, koje kao različite civilizacije žive jedna pored druge i ograničavaju jedni druge ne samo granicama svojih teritorija, već i svojim interesima, ističe prof. dr Dugin i dodaje da postiji mogućnost da se kao akteri političke višepolarnosti pojave i Indija i islamski svet koji nema svoju jedinstvenu državu.

Današnja Rusija, koja se na čelu sa predsednikom Putinom zalaže za višepolarni svet, ne smatra ni Evropu ni Ameriku neprijateljima, rekao je prof. dr Dugin i dodao da se Rusija ne bori protiv Zapada, već protiv globalizma i da je Zapad saveznik Rusije u svim sferama u kojima prihvata postojanje i drugih civilizacija.

Uzevši Srbiju kao primer, ruski geopolitičar objašnjava da u višepolarnom svetu sve ono što je pretnja srpskom suverenitetu - predstavlja definiciju spoljnje pretnje njenoj odbrani, a oni koji rade na slabljenju njenog državnog inegriteta predstavljaju unutrašnju pretnju. Na taj način, poručuje Dugin, lako se može definisati šta je u višepolarnom svetu terorizam. Teroristi su oni, zaključuje Dugin, koji uprkos pravu i legalnom sistemu silom pokušavaju da izmene poredak u Srbiji, a ne oni koje kao teroriste proglasi bilo Zapad ili Rusija.
photoFOTOGALERIJA