Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.10.2019.

Gađanje iz borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru vežbe „Slovenski štit 2019“Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ bojnom gađanju borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru Zajedničke taktičke vežbe sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“.
 
Ministar Vulin je nakon uspešno izvršenog gađanja, istakao da je zahvaljujući sporazumu između predsednika Putina i Vučića, Vojska Srbije danas mnogo snažnija i opremljenija.
 
- Zahvaljujući sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma, ali i zahvaljujući ogromnom naporu i ministra Šojgua, i svakog pripadnika naše Vojske koji je bio na obuci za upotrebu sistema „Pancir S1“, možemo da kažemo da smo sigurniji i bezbedniji – istakao je ministar Vulin dodajući da je reč o oružju koje garantuje dugotrajni mir i da „Pancir S1“ sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije.
 
Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“ komandant 250. raketne brigade za prtivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspešno izvode drugu etapu ove vežbe.
 
- To je prva takva vežba jedinica PVO, i ona je od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Ruske Federacije. Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Ruskoj Federaciji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD i svima nama u narednom periodu ta iskustva će biti dragocena. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD „Pancir S1“. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa izvršenjem ovako važnih i značajnih zadataka – istakao je general Janković.
 
U sastavu posluga koje su danas izvele gađanje, bio je i kapetan Miloš Golubović, pripadnik 250. raketne brigade, koji je istakao da su tokom gađanja po nadzemnom cilju topovskim naouružanjem sve mete uspešno uništene.
 
- Ovaj zadatak je izuzetno bitan kako za nas, tako i za naše kolege iz Ruske Federacije, zato što smo stekli izuzetno iskustvo koje će nam biti dragoceno u budućim zadacima koje nas očekuju – istakao je kapetan Golubović, koji može da se pohvali da je uz stečeno iskustvo, tokom boravka na obuci u Ruskoj Federaciji, postao bogatiji za još jednog člana porodice, jer je dobio drugog sina.
 
Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom odlično i dodao da je reč o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vežbe.
 
Nakon uspešno izvedenog gađanja general Grehov, uručio je ministru Vulinu maketu sistema „Pancir S1“.
 
Za potrebe gađanja, sa aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, dve borbena sredstva „Pancir S1“, sa zajedničkim borbenim poslugama Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, prebazirane su na intervidovski poligon „Pasuljanske livade“, gde je izvršeno bojno gađanje ciljeva na zemlji.
 
Artiljerijsko raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pancir S1“ namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.
 
Gađanju su su prisustvovali i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije general-major Duško Žarković, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.10.2019
mp4 (45,09 MB)
Izjava ministra Aleksandra Vulina
26.10.2019
mp4 (76,29 MB)
Izjava brigadnog generala Tiosava Jankovića
26.10.2019
mp4 (28,83 MB)
Izjava kapetana Miloša Golubovića