Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

HRONIKA SAJMA, četvrtak, 24. oktobar





Tribina o vojnom školstvu u sistemu odbrane

Peti dan 64. Međunarodnog sajma knjiga, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, započeo je tribinom pod nazivom „Vojno školstvo u sistemu odbrane “, koju je organizovao Univerzitet odbrane.

Pukovnik dr Aleksandar Bukvić vodio je kroz kratku prezentaciju mlade posetioce tribine, kojima je predstavio organizacionu strukturu vojnog školstva i govorio im o tome šta ih čeka u tom sistemu obrazovanja.

On je govorio i o akreditovanim studijskim programima u Univerzitetu odbrane i o najnovijim izdanjima knjiga objavljenim u toj visokoškolskoj instituciji, u izdanju Medija centra „Odbrana“.

Pukovnik Bukvić predstavio je prisutnima sportsku i ostalu infrastrukturu kojom raspolaže Univerzitet odbrane, jedan od najmlađih univerziteta u Republici Srbiji.

Docent dr Marjan Milenkov, jedan od autora udžbenika „Logistika u sistemu odbrane“, predstavio je to obimno delo, namenjeno drugom i trećem nivou usavršavanja, za koje je rekao da je plod dugogodišnjeg rada nastavnika na katedri logistike Vojne akademije.

O udžbeniku „Sociologija“, autora Ilije Kajteza, govorio je potpukovnik dr Srđan Starčević, a spomenuo je i ostala izdanja katedre društvenih nauka Vojne akademije, izložena na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Gostujući Profesor Vojne akademije Mirko Dinulović predstavio je svoj udžbenik „Kompozitne konstrukcije“, koji je napisao za kadete vojne visokoškolske ustanove, a penzionisani pukovnik i redovni profesor Univerziteta „Union“ dr Samed Karović govorio je svojoj knjizi „Komandovanje i rukovođenje“, koja odražava savremene potrebe vojske i Vojne akademije.

Promocija novih izdanja Medija centra "Odbrana"

Promocija novih izdanja Medija centra "Odbrana" na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, četvrtog sajamskog dana, započela je predstavljanjem dve knjige iz edicije "Istorija".

Reč je o delu Aleksandra Životića "Putnikova škola ratne veštine",  i knjizi "Beleške sa ministarskih sednica uoči Velikog rata - Dušana P Stefanovića”.

O tim izdanjima Medija centra "Odbrana" govorili su dr Velimir Ivetić priređivač i autor uvodne studije druge knjige i potpukovnik dr Dalibor Denda.

Nakon Majskog prevrata, Radomir Putnik presudno je uticao na pravce razvoja srpskog Generalštaba i njegovo kadrovsko jačanje. Pod negovim vođstvom i prema njegovim zamislima, organizovan je rad u Generalštabu, sastavljeni ratni planovi i uvedeno novo naoružanje i oprema, ali i izgrađena železnička i putna mreža, koja bi se u slučaju rata mogla efikasno koristiti za potrebe odbrane zemlje - čulo se tokom promocije knjige "Putnikova škola ratne veštine".

U nedostatka originalnih zapisnika sa sednice Srpske vlade uoči Prvog svetskog rata, beleške generala Stefanovića predstavljaju istorijski izvor od prvorazredne vrednosti. Beleške ministra vojnog, pukovnika, kasnije divizijskog generala do početka rata, obiluju brojnim nepoznatim, a važnim činjenicama koje se odnose na izuzetno turbulentno vreme srpske istorije, koje nije dovoljno istraženo.

Promocije novih izdanja iz edicije „Istorija“

Promocije su tokom celog dana privlačile veliku pažnju posetilaca Sajma, a takav je bio slučaj i sa prezentacijama knjiga iz edicije „Istorija“. Reč je o delima  „Od surove stvarnosti do alternativne realnosti – Propaganda Vlade Milana Nedića (1941-1944)“, autorke Marijane Mraović, i „Oficir sa pet dosijea – Život Dimitrija Cvetkovića“ koju je napisao general u penziji Svetko Kovač.
 
Na promociji su, osim autora, o delima govorili i njihovi recenzenti dr Zoran Janjetović iz Instituta za noviju istoriju Srbije i dr Mile Bjelajac, direktor tog Instituta.
Autorka dela „Od surove stvarnosti do alternativne realnosti – Propaganda Vlade Milana Nedića (1941-1944)“ predstavila je ideološku matricu na osnovu koje je Nedićeva Vlada sprovodila praktične zamisli, odnosno propagiranje svojih akcija.
 
- Opredeljenje da se istraživački obradi ova tema proizašlo je iz mog uverenja da bi njena analiza predstavljala konkretan doprinos bogatom nasleđu iz Drugog svetskog rata, uz objektivno preispitivanje procesa i pojava u tom ratu, pogotovo kada je reč o fenomenu propagande, i procesima pamćenja i zaboravljanja – objasnila je autorka motive koji su je naveli na istraživački rad na ovom delu.
 
Ništa manje pažnje od uvek aktuelne teme ratne propagande privuklo je delo Svetka Kovača „Oficir sa pet dosijea – Život Dimitrija Cvetkovića“. Ova nesvakidašnja ličnost, sposoban čovek i vrhunski oficir ostavio je jasne tragove i uspeo da nadraste ograničenja vremena i situacije u kojima se oslikavao njegov život. Kroz dosijea Vojske Kraljevine Srbije, Kraljevske vojske otadžbine, Gestapoa, JNA i KOS-a, autor je predstavio poguban uticaj raznih ideoloških zastranjivanja, sukoba i podela koji se i danas oseća na njegovoj ličnosti.
 
 - Autor se dokazao svojim iskustvom na ovim temama, i radnim i onim spisateljskim. Knjiga koju danas predstavljamo ima i opšti kontekst, kao i tu individualnu stranu, budući da je reč o zapisu životne priče i sudbine jedne nesvakidašnje ličnosti kakva je bio Dimitrije Cvetković – ocenio je dr Bjelajac, dok je Svetko Kovač govoreći o svom delu istakao da ga je ideji o pisanju o životu Cvetkovića privukla specifičnost njegovog lika.
 
- Kada sam pisao knjigu „Vojna služba bezbednosti u Srbiji“ tražio sam da mi donesu najstariji dosije, da bih video kako on izgleda i da bih ga opisao. Doneli su mi dosije koji se sastojao od mnogo dokumenata pisanih na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku, malo običnom olovkom, malo na pisaćoj mašini. Čitajući, shvatio sam da pred sobom imam veoma zanimljivo svedočanstvo. Rekao sam sebi – ovaj čovek ima pet dosijea – poručio je Kovač, ističući da knjiga o Dimitriju Cvetkoviću predstavlja pisani zapis o mnogim oficirima koji su doživeli sličnu sudbinu.

Održana tribina „Budi vojnik“

Osim promocija novih izdanja Medija centra „Odbrana“, prezentaciju Ministarstva odbrane na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu obeležio je i veliki broj zanimljivih tribina. Jedna od njih bila je i današnja posvećena vojnom pozivu, odnosno kadrovskom obezbeđenju u Vojsci Srbije pod nazivom „Budi vojnik“. Govornici na tribini bili su načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Savo Iriškić, potpukovnik doc. dr Srđan Starčević sa katedre društvenih nauka Vojne akademije i psiholog docent dr Jelena Petrović iz Vojne akademije.

General Iriškić je naglasio da je vođenje kadra kroz školovanje na svim nivoima obučavanja za potrebe jedinica Srbije, po rodovima i službama za one oblasti u kojima Vojska Srbije, u zavisnosti od generacije, iskaže potrebe, „baza popune jedinica Vojske Srbije“.

- Mi smo proces osavremenjavanja naoružanjem i vojnom opremom, a paralelno sa tim pribavljanjem kadra adekvatnog profila, prepoznali i kroz školovanje u svim oblicima usavršavanja. Ovaj specifičan i karakterističan kadar koji nam treba za naše jedinice pribavljamo kroz sve oblike usavršavanja u Vojnoj akademiji i u Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane, poručio je general Iriškić, dok je potpukovnik Starčević pojasnio šta se kadetima i budućim oficirima pruža tokom školovanja.

- Ono što se u političkoj sociologiji zove vojni resurs jeste jedan od strateških resursa za svaku državu. U tome su bili saglasni svi veliki teoretičari društva i društvenih fenomena od antičke Grčke, kao kolevke naše civilizacije pa do Amerike našeg doba. Takva vrsta resursa zahteva posebnu negu i organizaciju i uvek su sve države vodile računa o ovom resursu koji nije samo ljudski već i materijalni i tehnički. Ipak, taj ljudski deo jeste nezamenljiv. Morate imati ljude da biste imali vojsku, objasnio je potpukovnik Starčević na koji način se gradi budući kadar Vojske Srbije dodavši da to što se podrazumeva pod pojmom „vojni resurs“ jeste široko i diferencirano, ali je sigurno da u tom resursu najvažniju ulogu imaju oni koji upravljaju ostalim segmentima resursa – oficiri.

Psiholog Jelena Petrović dala je stručni osvrt na motive koji utiču kod pojedinaca na izbor vojnog poziva, podelivši ih u tri grupe – unutrašnje, spoljašnje i posebne.

- Prvu i najdominantniju grupu čini motiv patriotizma, unutrašnje potrebe da se služi otadžbini i narodu. Tu su i generacijski faktori pa se mladi pod uticajem nasleđa vojnog poziva u porodici odlučuju da obuku uniformu. Drugu grupu čini ekonomski faktor i svi oni koji se na vojni poziv odlučuju zbog činjenice da on garantuje sigurnost, finansijsku stabilnost i egzistenciju. I na kraju, tu su posebni motivi, a u poslednje vreme među najsnažnijima, uticaj serije „Vojna akademija“, objasnila je Jelena Petrović.

Tribini „Budi vojnik“ prisustvovali su i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, kao i kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.  
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2019
mp4 (180,78 MB)
Tribina o vojnom školstvu u sistemu odbrane
24.10.2019
mp4 (155,78 MB)
Promocija novih izdanja Medija centra "Odbrana"
24.10.2019
mp4 (171,89 MB)
Promocije novih izdanja iz edicije „Istorija“
24.10.2019
mp4 (207,35 MB)
Tribina "Budi vojnik"