Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.09.2019.

Obeleženi Dan roda artiljerije, Dan Mešovite artiljerijske brigade i Dan Vojne policije
U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu danas su obeleženi Dan roda artiljerije, Dan Mešovite artiljerijske brigade i Dan Vojne policije.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandanti brigada Kopnene vojske, komandanti jedinica i ustanova iz garnizona Niš, predstavnici lokalne samouprave, MUP-a, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje slobodarskih tradicija, bivši komandanti brigada, članovi porodica poginulih pripadnika Vojske i mnogobrojni gosti.
 
Pukovnik Novica Petrović, komandant Mešovite artiljerijske brigade, podsetio je na slavnu tradiciju artiljeraca i 14. septembar 1918. godine, kada je počela artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta. Taj dan se obeležava kao Dan jedinice i roda artiljerije.
 
– U odnosu na prethodnu godinu jači smo za jednu bateriju samohodnih top-haubica 155 mm „NORA–B52 M15“. U toku ove godine izveli smo obuku na novim oruđima i izvršili artiljerijska bojeva gađanja – istakao je pukovnik Petrović.
 
U okviru obeležavanja praznika, u kasarni „Mija Stanimirović“ organizovana je akcija „Otvoreni dan“, tokom koje su građani Niša i okoline mogli da se druže sa  vojnicima i razgledaju deo naoružanja i opreme kojim raspolaže Mešovita artiljerijska brigada i jedinice Vojne policije.
 
U okviru svečanosti izveden je i prigodan kulturno-umetnički program  u kome je nastupio vojni folklorni ansambl „Šajkača“, čiji su članovi pripadnici Kopnene vojske. Organizovan je i obilazak Spomen-sobe Mešovite artiljerijske brigade.
 
photoFOTOGALERIJA