Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.09.2019.

Državni sekretar Živković na međunarodnom okruglom stolu „Srpsko-američki odnosi“




Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković govorio je na međunarodnom okruglom stolu „Srpsko-američki odnosi“, koji je održan u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Reč je o jednodnevnom naučnom skupu posvećenom sagledavanju napretka srpsko-američkih odnosa i ukazivanju važnosti saradnje dve zemlje.

Državni sekretar Živković je, u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, pozdravio učesnike skupa, istovremeno poželevši i dobrodošlicu komandantu Nacionalne garde Ohaja, general-majoru Džonu Herisu.

- Upravo činjenica da je komandant Nacionalne garde Ohaja tradicionalni gost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije već više od 13 godina, odnosno od 2006. godine i početka realizacije Programa državnog partnerstva Republike Srbije i savezne države Ohajo, ide u prilog stepenu razvijenosti bilateralne vojne saradnje, kao jednog od najrazvijenijih segmenata sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država – naglasio je državni sekretar Živković.

Ukazujući na tradiciju savezništva iz oba svetska rata, državni sekretar Živković je podsetio da je saradnja nastavljena razvijanjem bilateralne vojne saradnje koja danas značajno doprinosi unapređenju sposobnosti i opremljenosti Vojske Srbije.

- Svake godine pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju na oko 100 aktivnosti u organizaciji Oružanih snaga SAD, dok poseban kvalitet predstavljaju zajedničke vežbe, na bilateralnom ili multilateralnom nivou, koje se u saradnji sa Oružanim snagama SAD realizuju u Evropi, Africi i Americi, i na kojima učešće uzimaju pojedinci i različite jedinice Vojske Srbije – istakao je državni sekretar Živković.

Prema njegovim rečima, saradnja sa Oružanim snagama SAD, osim učešća na zajedničkim vežbama, realizuje se i u oblastima vojne medicine, verskih službi i u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke (IMET).

Najpozitivniji proces u saradnji predstavlja zajednički angažman na razvoju Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama na bazi „Jug“, gde je upravo saradnja sa Nacionalnom gardom Ohajo jedan od važnih segmenata koji je doprineo razvoju centra i njegovom pozicioniranju sa jedinstvenim kapacitetima u regionu. Kroz navedene projekte Vojska Srbije dobila je značajnu podršku u opremanju i obuci njenih pripadnika za učešće u mirovnim operacijama.

Republika Srbija, istakao je državni sekretar Živković, u potpunosti je posvećena vojnoj neutralnosti, u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće unapređenje odnosa sa svim partnerima u okviru spoljne politike Vlade Republike Srbije, a posebno u procesima unapređenja regionalne saradnje i odnosa sa susednim državama.

Na skupu govorili su i potpredsednik Skupštine Republike Srbije Vladimir Marjanović, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, komandant Nacionalne garde Ohajo general-major Džon Heris i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović-Ivković.