Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2019.

Zloupotreba zdravlja ljudi nije rešenje problema u “Bristolu”




Nastavlja se neodgovorno ponašanje pojedinih političara, u čemu daleko prednjači Balša Božović iz Demokratske stanke (DS) sa već preteranom zloupotrebom sudbine lica koja su ostala u nekadašnjem hotelu „Bristol“. On ide dotle da želi pogoršanje zdravlja tih lica kako bi to iskoristio za svoje uske politikantske interese i kao novi argument u optuživanju Ministarstva odbrane. Balša Božović unapred okrivljuje Ministarstvo odbrane i ministra za eventualno pogoršanje zdravlja lica koja štrajkuju glađu. Jasno je da ne mogu biti odgovorni ni Ministarstvo odbrane ni ministar jer upravo oni nude korektno i zakonito rešenje, već je odgovoran Balša Božović, koji nastavlja sa guranjem tih lica u produbljavanje problema za koji predlaže samo nezakonita rešenja.
 
Brinući o zdravlju lica u „Bristolu“ koja su stupila u štrajk glađu, Ministarstvo odbrane formiralo je dežurni medicinski tim koji ih nekoliko puta dnevno obilazi i ako je potrebno pruža medicinsku pomoć. U toku jučerašnjeg dana sva lica su pregledana i nisu ustanovljeni zdravstveni problemi, a pomoć je pružena i J.M. koja ne štrajkuje glađu, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja zbrinuta na VMA i njeno zdravstveno stanje je stabilno.  
 
Ministarstvo odbrane ponovo, jasno i dosledno, poziva lica koja su ostala u „Bristolu“ da se usele u stanove koje su već obišli u bloku A, Vračaru i Zvezdari u Beogradu, u skladu sa pravima koja ostvaruju. 
 
Ali, ponovnom pozivu svim licima koja su u „Bristolu“ na razgovor sa predstavnicima Ministarstva odbrane u cilju nalaženja rešenja problema, odazvalo se samo njih četvoro. Ostale kao da to ne interesuje, već se priklanjaju lažnim obećanjima političara, ne videći ili ne želeći da vide da ti političari u svemu ovome traže samo novu priliku za sticanje političkih poena. Samo su im ti poeni vrlo jeftini i što je najgore pokušavaju da ih stiču zloupotrebljavajući sudbinu i zdravlje ljudi.  
 
Suprotno tome, Ministarstvo odbrane ostaje dosledno u stavu da se pitanje stambenog rešenja lica u „Bristolu“ reši u okviru zakona i utvrđenih procedura koje su im predočene, poštujući jedinstvenu rang-listu stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kojoj je 18.000 lica. U slučaju dodele trajnog stambenog rešenja licima koja su ostala u “Bristolu”, ostali stambeni interesenti imali bi pravo da tuže Ministarstvo odbrane i dobiju spor. Zbog sličnih kršenja zakona u 2008. godini, Ministarstvo odbrane je u poslednje dve godine isplatilo šest milijardi dinara na ime sudskih presuda po tužbama za diskriminaciju rezervista. Zato se takva kršenja zakona neće ponoviti ni u ovom niti u bilo kom drugom slučaju.  
 
I ovoga puta Ministarstvo odbrane ponovo poziva lica koja borave u Bristolu da prihvate ponuđeno rešenje problema, neodgovorne političare da ne zloupotrebljavaju sudbinu i zdravlje lica koja su ostala u „Bristolu“, jer im time nanose štetu, obmanjuju i javnost stvarajući iskrivljenu sliku o suštini problema, za koji oni nude samo nezakonita rešenja, za razliku od Ministarstva odbrane koje ovaj problem hoće da reši zakonito i ni na čiju štetu.
 
Stanove koje Ministarstvo odbrane nudi, a koje lica u „Bristolu“ odbijaju, možete videti na sledećem linku.