Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.07.2019.

„Uspon za pale borce“ u čast poginulih pripadnika Specijalne brigade
Svečani ispraćaj članova Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne brigade“, koji kreću u ekspediciju osvajanja planinskog vrha Elbrus, organizovan je danas ispred Gradske uprave Grada Pančeva.

Projekat simbolično nazvan „Uspon za pale borce“ deo je aktivnosti u okviru obeležavanja 20 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju i trajaće 10 dana.

Ispraćaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan i zastupnik načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin.

Pre ispraćaja, pripadnici Udruženja imali su prijem u Kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu gde su obišli Spomen sobu, upalili sveće i položili cveće u čast svih poginulih pripadnika Brigade.

Državni sekretar Živković pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i poželeo sreću učesnicima ekspedicije ističući da „čuvajući sećanje na poginule saborce čuvamo našu istoriju i stvaramo uslove da njihova žrtva ne bude zaboravljena“.

Srećan put i uspešno savladavanje planinskog vrha Elbrus pripadnicima su u svojim obraćanjima poželeli i general Talijan i pukovnik Šljivančanin.

Na put ka osvajanju vrha Elbrus krenulo je 10 pripadnika Udruženja i Specijalne brigade.

Nakon uspona na vrh, pripadnici Udruženja i Specijalne brigade položiće zastave i razviti pano s natpisom „Samo je nebo iznad nas“ na kome se nalaze fotografije 11 poginulih pripadnika nekadašnje 72. Specijalne brigade.


 
photoFOTOGALERIJA